Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2014 12:38 - Венчавките на „евангелистът“ Георги Димитров
Автор: bogoizbrania Категория: История   
Прочетен: 1040 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 17.04.2014 12:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Кратко и информативно за историята на Георги Димитров
www.evangelskivestnik.net/news/5583/Венчавките_на_„евангелистът“_Георги_Димитров

 

Венчавките на „евангелистът“ Георги Димитровimage

 

Публикувана: 17.04.2014

 

В регистърът на венчавките на Евангелската Методистка епископална църква (ЕМЕЦ) в Плевен на 20 октомври 1906 година е документирано, че п-р Цветан Цветанов е венчал Георги Димитров и Люба Ивошевич.

 

Родителите на Георги Димитров — Димитър Тренчев от Разлог и Парашкева Досева от с. Баня, Разложко са протестанти. Вероятно това дава основание на комунистическия деец, да се обърне към протестантски служител за венчавката. От спомените на някои съвременници на събитието, причината тази венчавка да не бъде в София и да не е в Евангелска съборна църква, е отказа на тогавашния софийски пастир да венчае младоженците.

 

В запазеният до днес регистър, като № 20 по ред са записани на последните редове на страницата:

 

            Георги Димитров, вероизповедание: евангелист, 26 годишен, ергенин,

 

            Люба Ивошевич, 27 годишна, нечетливо семейно положение (вероятно това не е случайно, защото според някои историци е имала предишен брак с Михаил Кантарджиев).

 

Люба Ивошевич идва в България през 1902 година и става член на БРСДП. Добре образована, поетеса. Омъжва за Георги Димитров, който няма завършено основно образование. Именно тя му помага да развие интелектуалните си заложби. С помощта на Любица Димитров прави успешна политическата кариера, става депутат в парламента, но скоро съпругата му остава на заден план.

 

След Септемврийското въстание от 1923-та Люба Ивошевич емигрира в СССР, където работи до смъртта си през 1933 година. Предполага се, че е държана като заложник за лоялността на Димитров, докато по това време той работи за Коминтерна в Западна Европа. През 1927 година Любица е настанена в санаториум поради лабилната й психика и депресия. Самоубива се през 1933 година.

 

Има разкази на близки на Димитров, които описват опитите на дълбоко религиозната му майка да го приобщи към протестантската църква. Тя до последния си миг очаква неговото завръщане към вярата, в която се е опитвала да го възпита. По нейно настояване, през 1948 година сключва църковен брак и с втората си съпруга, чешката еврейка Роза Флайшман, като този път венчавката е от пастор Васил Зяпков в Първа евангелска църква в София. Фанатичният комунист не се променя. Само година по-късно, по негова заповед са осъдени на доживотен затвор много църковни служители, включително и пасторът, който го венчава.





Гласувай:
2



1. grigorsimov - Георги Димитров е евреин, както и всичките комунистически водачи
17.04.2014 21:52
Затова е протестант и комунист, затова се жени само за еврейки, и любовниците му също са само еврейки. Затова и става "герой", затова и го "избират" за водач на коминтерна, затова го назначават и за Министър председател на България. А той, както и другите комунистически водачи от Македония, не се счита за българин.
Повтарям пак, че всичките комунистически идеолози, агитатори и водачи, са евреи, и то не само у нас, но и навсякъде.
Но не само при комунистите е така, но и на всичките други влиятелни политически партии, ръководителите също са евреи. Не че имам точните данни за всичките политици, но от вече известните ми факти, за мнозинството комунистически ръководители и дейци, за комунизма, за политиката, за еврейството и за света, като цяло, - напълно съм убеден, че изключения от това "правило" не може да има!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648562
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив