Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2007 21:46 - Проповедтта на коледното дърво.
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1465 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2012 13:30


Редактирано 25 - 01 - 12
Коледанта елха е въведена от принц Алберт, съпруба на кралица Виктория, на първата снимка на монархическото семейство украсената елха е на заде нплан. С нея Алберт показва на прекалено английските си деца как в Германия се виждат звездите през клоните, нещо рядко за Англия.

Като за начало ще обясня от къде идва "култа" на коледното дърво. Още от зарята на християнството, германските племена приели вярата в Божият Месия осъзнали, че едно от най важните им задължения е да възпитат децата си във Вярата и Словото. Една нелека задача изискваща внимание и време, родителите вярващи знаели, че само те са тези, които могат да предадат на детето си не само Словото, но и да го научат как чрез Евангелието да живее не като диваците, техните предци. За това християните започнали да обучават сами децата си като смесвали Писанията с науките и трудовото възпитание. Една от най успешните им програми е била да започна редовно четене на Евангелието, като помагали или съвместно с детето започвали да рисуват или изработват сцени от това което четели. Така в дългите северни нощи децата започвали да правят рисунки и макети на; чудеса, къщи, животни и други споменавани предмети от текста на Евангелието. Една от любимите сцени била разбира се раждането на Спасителя, която често се разигравала и като сценка за по малките, в сценката имало всичко необходимо, освен разбира се чудното бебе. И до днес се правят в Европа модели на; мъдреци, овчари, животни, пещера и ясли с бебе. Веднага днешните "мъдреци" ще си кажат; "Аха в Евангелието няма елха!", истинско щастие за всички които мразят вярващите и децата им? Все пак и за това има обяснение, в разказа на раждането на Спасителя има един важен детайл, така наречената "Витлеемска звезда" или звездата на Месията е била на открито и на високо над дърветата, именно за това в студените северни вечери се донасяло дърво, върху чийто връх се поставяла изработена звезда или свещ. (Според някои мнения думите в Лука трябва да се тълкуват по друг начин, думите за звезда и сияние са същите, и мъдреците са получили просто откровение, а не са видели звезда на небето). Подаръците също се поставяли под дървото, не случайно така символично се показвало, че благата на света са от земята, но достигат до нас от благословението свише.
В заключение ще кажа, че нямам нищо против някои хора и дори "богослови" да не празнуват коледа, мога дори да им предложа на 24-ти да посетят стриптийз, а на сутринта пияни да хвърлят един бой на жените и децата си, с което да докажат непричастноста си в този езически празник.
Все пак не съм съгласен да приемам техните идеи за това, кое е езическо и кое християнско, в Йоан 10:10 се казва, че които не влиза през вратата, Христос е; крадец, убиец и престъпник. Няма такова нещо езичници да си измислят празник, дори и най окултни неща са или действие с цел да се отрече Вярата и Словото или са корумпирани християнски празници. Престъпника, крадеца и убиеца не могат да създават нищо, могат само да изкривят, заблудят, и унищожат това което е започнато от Словото.



Тагове:   дърво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Много интересни неща виждам тук!
08.05.2007 23:07
Благодаря за достъпно предложената информация!
Поздрав!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634435
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив