Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2007 20:25 - Феминизъм на ужаса в СЗ - 1
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1301 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.07.2010 21:04




Ще започна с интересен въпрос от близката ни история, за произхода на две думи, вещица и жена.
Това е нещо като лично преоткритие, не е кои знае колко важно, само от разглеждане на някои събития съм стигнал до извода от къде е дошла етимологията на думата. Думата жена, срещана в почти всички славянски езици няма древен славянски корен, а типично латински, идва от името на град Женева. По времето на Жан Калвин малкото пазарно градче, където се срещат лодкари от езерото и козари от съседните планини изведнъж придобива световна известност. Не само великия реформатор намира подслон край студените води на алпийското езеро. Населението бързо расте от френски емигранти християни прогонени от папския тоталитарен режим, заселниците не са случайни пейзани, фактически интелектуалния и промишлено-занаятчийски елит на великата до тогава Франция се стича в градчето или минава от тук на път за по веротърпимите източни страни, като така носят със себе си цивилизация и вяра до по далечните източни земи. Една от най-важните реформи направени в Женева, която никога не е била дори кантонална столица, е да се дадат избирателни и граждански права на жените.

Това е нечувано деяние до този момент, разбира се библейските герой не са били някакви диваци третиращи жените като не хора, но в едно почти съвременно общество за първи път имаме официални права при жените, включващи гласуване, право да бъдат избирани и дори ужаса за всеки католик, жената вече не може да бъде бита от съпруга си. Тези реформи предизвикват световно раздвижване, все пак никога до тогава не имало нещо такова и на изток слабия пол дори се окичва с името "жена-женева".
За произхода на думата Вещица просто ми мина през главата, като четях книгата Естир, първата жена на Асуир се правеше на много велика, дискредитирайки царя и семейството като институция. Тя бе осъдена да се превърне във на екзотичната вещ в двореца. От тук вещ - вещица. Добър урок за много днешни вещици, ако искате да сте жена покорявайте се на царската власт и на Закона, представляван от съпруга.
Нека да продължим със старозаветните героини, подминаваме надълго разискваните и се обръщаме към така наречените (от феминистките) "текстове на ужаса".
Първия "ужас", е в случката в Содом,

Редактирано;

Споменатите случки са измислица от нашата планета.



Тагове:   феминизъм,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3633768
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив