Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2007 20:04 - Нацистите и техните лъжи
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1760 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 25.01.2012 14:04


Редактирано 25 - 01 - 12   Писанията на Лутер са ментета от 19-ти век, освен 95-те тезиса.



Предговор на преводача; Писмата на Лутер, писани на саксонски са истинско предизвикателство за всеки преводач, бурния и невъздържан език, наследен от пердците му миньори в рудниците за въглища тресат богословието вече 500 г. С това писмо ще се опитам да разсея обвиненията в антисеметизъм, според които Лутер е призовавал за дискриминация на еврейте, дори и в миналото богохулството да е било криминално поведение. Най великия богослов след апостол Йоан да изисква не просто толерантност, но и да вижда в неверието на юдеите потвърждение за своето правилно разбиране на Библията. Ще допълня, че след това съвсем лично писмо, следва и може би единственното представяне през средновековието на Исус като Йдейския Цар, както е споменато и тук.

Най шокиращото откритие е, че популярната "статия" "Евреите и техните" лъжи е "открита" от Гьобелс по време на изборите в Германия едва през 1933, до тази дата никой немец или еврейн не и чувал за това писмо до някакъв кмет на град  населн с еврей едва през 19-ти век. Получава се върха на абсурда и подигравка на Бог с либералите, тези които се опитват да защитават евреите, заклеймявайки Лутер, всъщност цитират измислиците на Гьобелс и след това цитирани от ефрейтора. Ето до какво води либерализма, до циничен и невеж фашизъм.
----------------------------------------------------------------------
Мартин Лутер: Писмо до Джордж Спалатин, Витенберг, Януари или Февруари, 1514.
Лутер обсъжда случая на Йоханес Раучлин, които е въвлечен в папистка критика за Раучлин, като най добрия християнин специалист по юдаизъм за времето си.
Мир на вас, преподобни Спалатин! Брат Джон Ланг току що ме пита за мнението ми , за невинния образован Джон Раучлин и неговите обвинители в Кьолн, и има ли заплаха за ерес. Вие знаете че аз мощно подкрепям и харесвам човека, и пристрастност на моята преценка ще бъде очаквана, понеже, както аз казвам, аз не съм незаинтересован и неутрален: все пак аз ще дам становище както вие желаете, абсолютно всичките му писания напълно и явно безопасни.
Аз повече се чудя на хората в Кьолн ровещи се в такива тъмна дилема, по лошо оплетена от гордиевия възел както казват, за случай ясен като бял ден. Раучлин сам може да защити невинност си, и явно да отстоява възможността за диалог, без да поставя въпроси на вярата, които, според мен, го оневиняват, така че дори и детайлите да напомнят ерес, аз ще повярвам, че звучат като песента на чистата вяра. Понеже дори и такива критики и изрази на мнение не са съвсем безопасни, трябва да се предпазим от такива инквизитори, които пресяват комара а камилите гризват цели, за собствено удоволствие клеймят вярващите за еретици, независимо как обвинените защитават невинност си.
Какво да кажа? че се мъчат да гонят велзевула но не с Божията сила. Аз често съжалявам и осъждам християни стават много мъдри публично и са глупави в къщи. Хилядократно по зли богохулства е имало по улиците на Ерусалим, и свещените места са пълни с духовни идоли. Ние трябва да изявим преливащата си ревност в премахването на тези нарушения които са нашите реални и вътрешни неприятели. На место това ние изоставяме всичко което е реално необходимо и се обръщаме към чужди и странични работи, под вдъхновението на дявола който възнамерява ние да си зарежем нашата работа без да помогнем на други.
Можеш ли си представи по тъпа и неблагоразумна ревност от тази? Дали злощастния Кьолн няма сметища, няма противоречия в тамошните църкви, на които да отдаде, знанието, ревността и служението, че да се нуждае да търси случай като този в тъмни места?
Но какво правя? Моето сърце безумно за тези мисли които езика ми иска да каже. Стигнал съм до заключение, че юдеите ще кълнат и хулят Бога и неговия Цар Христос, както всички пророци предсказаха. Който не е чел и не е разбрал това, не разбира от теология, според мен. Предполагам че хората в Кьолн не схващат Писанията, защото такива неща се случват за да се изпълнят пророчествата. Ако се мъчат да спрат юдеите да богохулстват, те се опитват да изкарат Библията и Бог неверни.
Но уповавай на Бог в истина, дори и милиони в Кьолн да се потят за да го опровергават. Обръщането на идеите ще е суверенна Божия промисъл от горе, а не с плътско напъване и даже вътрешно напъване. Ако тия проблеми се отмахнат, по зле ще е. Това им е дадено според Божия гняв за порицание, и дори да са непоправими, както Еклесиаст казва, за непоправимия е по добре да не се изобличава.
Пребъдвай в Господа,; извини изразите ми, и се моли за грешната ми душа.
Твой брат Мартин Лутер.
"Martin Luther"s to George Spalatin," from Luthers Correspondence and Other Contemporan, Letters, trans. by P. Smith (1913), Vol. 1, pp. 28-29.
http://www.fordham.edu/halsall/mod/1514luther.html


Тагове:   Нацистите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Много се радвам да намеря човек, ...
03.11.2007 16:01
Много се радвам да намеря човек, който е заинтригуван от трудовете на д-р Мартин Лутер, а предполагам и от Лутеранската църква и Реформацията като цяло. Имам на разположение катехизисите на Лутер, Аугсбургското изповедание на вярата, Лутеранска догматика, други учебници и още десетина книги на великия Реформатор, и от Българската Лутеранска църква.
Sergei_72@mail.bg
цитирай
2. apollon - Лутер - на този миьор и неговите р...
05.12.2007 20:55
Лутер - на този миьор и неговите разбирания западния святдължи смилането на папските канони във своя смилаем и разбираем свят и залага прогреса на запада във съмнение и греховност , но в търсене на новото макар и с поемане на вината за греховност
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645747
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив