Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.11.2007 17:24 - Ре-програмирани клетки повеждат революция
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1161 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.01.2008 23:47


Тази седмица (миналата) имаше няколко нови разработки в изследването на стволовите клетки, които имат потенциала радикално да променят бъдещето на биотехнологията.


Свещения граал е открит?

Две групи от учени, от University of Wisconsin in Madison и Kyoto University in Japan, са успели да постигнат трансформиране на подкожни човешки клетки в стволови. Тези нови репрограмирани стволови клетки имат способностите на ембриони клетки да пресъздадът всеки вид от тъканите на човек. Постижението може да сложи край на споровете за изследване на стволовите клетки.

Ползването на клетки от състава на кожата, които са неразличими от ембрионалните е вече постижимо. Тези клетки са много по подходящи за ембрионални манипулации, по лесно се отделят, по съвместими са, и са по малко противоречиви. Тази нова техника, позволява кожни клетки на самия човек да се ползват за третиране при болест, без да се разрушават самите ембриони.

Клонирането може да се изостави

Дори и най големите привърженици на терапевтичното клониране и изследването на ембрионалните стволови клетки трябва да приемат важността на откритието. Един такъв изследовател, Robert Lanza of Advanced Cell Technology, отбеляза, "Това постижение, ще е крайъгълен камък, биологичния еквивалент на първия самолет на братята Wright . Това е като да правим от сламата злато." И други учени твърдят, че това е най великото откритие за последните 25 г.

Все повече учени разбират, че ембрионалните стволови клетки не са подходящи. Дори и Edinburgh University"s Ian Wilmut - световно известния експерт по клониране - заяви, че ще изостави плановете си за клониране на човешки ембриони. Човека създал овцата Доли планува изследванията му да са с по малко противоречиви клетки. Wilmut заяви че тази процедура е по ефикасна от терапевтичното клониране и е по реалистично и постижимо в изследването на болести.

Свършват ли се споровете?

Заявлението на Ian Wilmut"s е раздвижило научните среди и може да сложи край на клонирането на ембриони. William Hurlbut of Stanford University Medical Center, който е служител на President"s Council on Bioethics, е казал пред репортери, че това репрограмиране на клетки е "извадило политическата пропаганда от въпроса за стволовите клетки"

Related Links:

Strategic Trends: Biotech - Koinonia House
Skin Cells Made to Mimic Stem Cells - MSNBC
Pluripotent Stem Cells Made Without Embryos - Reuters
Dolly Creator Ian Wilmut Shuns Cloning - Telegraph

---------------------------------------------------------------------------

А сега и моето мнение, цялата тази шумотевица за клонирането е не само политическа, но и научна пропаганда. Въпросната техника, която ще се ползва за лечение хич не ми вдъхва доверие, не и с това оскъдно обясняване, а съм сигурен че не случайно повече обяснения просто няма да получим. Но да се върна на клонирането твърдението, че можем да получим животно, което е абсолютно същото като това от което са взети клетки е също невярно. Животните, дори и овцете са генетично еднакви, индивидуалните белези се получават когато ДНК-то се "разчита" и се формуват тъканите, това е процес който не зависи изцяло от гените и ембрионите. От това следва, че клонирането е просто подобрена или усложнена техника "Инвитро" нищо ново под слънцето, както е казал Проповедникът.





Тагове:   революция,


Гласувай:
0



1. muntzer2 - *
21.11.2007 20:23
pak li s nauka se zanimavash Bogo.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650522
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив