Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2007 02:06 - Ода за зимата
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 712 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.01.2008 10:14


image

Официалния ден за започването на зимата е 22 декември, планините вече са покрити със сняг и освен за скиорите, всеки вярващ трябва да благодари на Създателя за тази благословия.


Знаете ли защо леда може да плува?

Всяка една материя при изстудяване се свива. При нагряване материята реагира на температурата и това води до заемане на повече място. Водата не постъпва по този начин.

Строежа на водната молекула не е толкова прост, той е специално създаден за да може водата да реагира и взаимодейства по множество начини и методи с други вещества. При замръзването водата отделя кислород, така относителното атомно тегло на леда се намалява, поради процентното увеличаване на водорода тя става по лека от околната вода, в която има по голямо количество разтворен кислород.

Процес на замръзване

При спад на температурата и замръзване, образувания лед се свива само от 0"Ц до -4"Ц, след това леда започва относително да увеличава обема си. Във водните басейни замръзването може да изглежда проблемно за рибите като така изолира кислорода от атмосферата, в действителност ледената покривка служи като изолация за много по ниските температури във въздуха както и за преграда за проникването на студения кислород . В тропиците се наблюдава друг феномен, когато вали студен дъжд в много райони на Амазонка студената дъждовна вода прониква към дъното размътва водата и всички риби в района измират.

Друг ефект на замръзването в почвата е размекването при топене което улеснява покълването и в последствие при изпарение или отводняване мястото на леда се заема от въздух, необходим за растенията.

Каква е природата на замръзването?

Формирането на лед става когато водните молекули които са отрицателно наелектризирани се привличат от положително наелектризираните кислородни молекули във водата и при ниска темпера леда започва да нараства.

Получената решетка има сложна и уникална форма с коя водата и леда могат да взаимодействат с живата материя и организми, които се нуждаят от кислород. Особеното взаимодействие на водните и кислородните молекули във водата в природата създава специфичните способности на повърхностно напрежение, вискозитет, разтворимост и др. превръщайки водата в задължителен участник на всички химични и биологични взаимодействия в природата.

Снега и живота

На голяма височина водните пари могат да се охладят и под нулата, получаването на дъжд и снягimage става само когато, промените в температура, налягане и космическата и слънчева радиация създадат условия за дъжд и сняг. Всяка снежинка има уникална форма и големина, като самото формиране е като магия. Снежното покритие действа като одеяло за почвата, като разликата в температурата под него може да е до 40"Ц в повече от колкото в атмосферата. Снега в много по голяма степен вкарва кислород и азот във почвата от дъжда, като така силно стимулира растежа на зърнените култури. Плавното стопяване на снега предпазва почвата от прекалено оводняване. Наситения бял цвят показва отразяване на всичката светлина и радиация от слънцето, които са вредни за бързоразвиващите се кълнове под него. Това свойство на снега предизвиква ефекта на "светене в тъмнината" е показател за благодатната функция с която Господ е натоварил снега.



Тагове:   ода,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3633689
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив