Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2007 18:48 - Валентин Велчев - българският Кен Хам
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2333 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 02.01.2008 10:19


imageТук ще цитирам някои от критиките на Валентин Велчев , българският Кен Хам по адрес на креационното представяне на сътворението. Кен Хан е австралиец, основател на Answers in Genesis, организация на учени главно в САЩ, и другаде занимаващи се с евнгелизиране на науката и изчистването и от комунистическо атеистични боклуци. Кен изглежда като Айбрахам Линкълн, но звучи като Дънди крокодила. За да може подобно на всички истински учени, като например sir Isaac Newton, Библията да постави разум и истина в света. 
Велчев няма привърженици както в САЩ, тук единственната истина са държавните парички, област в която сме изпреварили Америка с десетилетия. Тук на негова страна са само неколцина евангелисти. Доскоро той водеше предаване по една много съмнителна телевизия, но по този въпрос ще пиша друг път.
По надолу в цветно е поставен цитат от филосовски форум където в някакъв изблик на откровенност или зарибяване на опонентите си червени бабички, тоест атеисти философи са публикувани три точки на креационна критика.
 Нека да осветя корена на неговия проблем. Подобно на мнозина хора и вярващи и не, всеки път когато срещнат някакво неясно място в Библията те не се обръщат към вярата и детайлното изследване на текста, а към някакво тълкуване закоренено в предрасъдаци или дори често в нещо още по лошо. Такъв е и случая на Вальо, и трите му точки всъщност не са критики на креационни недостатъци, а мисловен анализ на трудни места в Библията.
 Нека да дам първото си откритие за сега;
Трудните места в Писанията са резултат от плътското мислене, то не може да ни помогне да си отговорим, може само да ни накара да омажем нещата още повече. Но да не бъда толкова строг и да разгледам неговите думи;
-----------------------------------
1) “Творческите” дни са били по 24 часа (1). В Библията има не малко случаи, когато думата “ден” се отнася до по-дълъг, неопределен период от време. По този въпрос може се напише доста обширна статия, но сега няма да го изследвам подробно. Аз самият смятам, че става въпрос за по-големи интервали от време, но не за милиони и милиарди години, през които се е извършвала някаква еволюция. Между другото, радиометричните методи, чрез които се определя възрастта на Земята (както някои от вас може би знаят) дават твърде противоречиви резултати. Например скалните проби от 22 магмени скали взети от различни части на Земята, за които се знае, че са образувани през последните 200 години при избухването на вулкани, са дали възраст от 200 млн. до 10 млрд. години. Пред мен е книгата “Starlight and Time” от един астроном Dr. Russell Humphreys, в която той твърди, че е възможно за много кратко време (но едва ли за няколко дни) светлината от далечните галактики да е стигнала до нас, като прави някои сметки, но още не съм се запознал подробно с мнението му. (2)

(1) Както показах в най грандиозното си откритие времето започва не в деня на сътворението, а в момента на падението или изгонването от рая, по време шесте дена на сътворяване те не са били нито 24/2 нито няколко милиарда. Самата същност на времето не е била същата като днес, така че подобна грешка е простена. (2) Заблудата за крайната скорос на светлината съм описал на няколко места. по горе, това е единственната причина светлината да достига до нас от безкрайно далечни галактики, движи се безкрайно бързо, няма друго обяснение.
-----------------------------------
2) Спекулира се твърде много с ІІ п-п на термодинамиката. Твърди се например, че той не разрешава процеси с понижаване на ентропията и води непременно към хаос и дезорганизация, което не е вярно. Всеки студент по физика е наясно, че този принцип може да бъде отнесен само за изолирани системи, а природните системи са отворени.

Точно в дефиницията на ІІ п-п на термодинамиката се уточнява, че липсата на външна намеса значи затворена система, ентропията се понижава навсякъде в природата, дори и в науката, богословието, здравословното съ-е, осбенно в политиката или социалната сфера както наблюдаваме.
--------------------------------------
3) Много християнски автори смятат, че данните от съвременната научна картина на света можели да бъдат поставени еднакво добре и в еволюционна и в креационистка рамка.Това твърдение е логически абсурд, защото от законите на формалната логика се знае, че не е възможно да докажем дадена теза и нейното отрицание едновременно. Освен това тук е обърната наопаки постановката: опити – теории – изводи с мирогледно значение, и наистина се предпоставя вяра (но това последното правят и еволюционистите).Затова не се очудвам, че доста учени не вземат насериозно креационизма.

Малко объркано защото, ако беше директно би звучало открито антихристиянски, именно вярата трябва да е първичната предпоставака, защото точно вярата е част от същността на Бога. "опити – теории – изводи " са неща, които зависят от човека и ако са противни на вярата, значи човека е оплескал работата.
Но да не се впускам в многословие нека да дам универсална формула за отговор на атеистоеволюцията. Моралана на един учен не е задължително да е повече от този на продавач на домати или да кажем на продавач на компютри, какви само неща можете да видите по фирмите за асемблиране на щайги, не е истина. Лично познавам хора, на които комповете са им с дурони, а те безрезервно вярват, че са си купили пентиум 5, дори не знам как да им обясня че от няколко години няма пентиум. Учените не са повече стока от тези шарлатани, ако могат да ударят кьоравото като улични ченчаджии хич не биха се замислили.
-----------------------------------
http://projectoria.org/forum/viewtopic.php?id=387&p=5




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Валентин Велчев ...
21.07.2010 21:55
този ли човек наскоро е издал някаква книге за креационизма и науката?
цитирай
2. анонимен - Тук я открих най-евтино: http...
22.07.2010 21:17
Тук я открих най-евтино:
http://www.veren.org/search.php

Чел ли си нещо от него? Струва ли си да се чете креационистка литература?
цитирай
3. анонимен - Преди малко открих, че този човек е ...
22.07.2010 22:37
Преди малко открих, че този човек е написал и някаква книга за адвентизма. В новата му книга има интересни глави за космоса, но много ми се искаше някой който я е чел да ми каже струва ли си да се купува.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634314
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив