Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2008 21:27 - Четириевангелието на Индиана Джоунс
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1323 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2008 19:36


image

Филма за царството на кристалния череп, който гледах преди малко се явява завършваща глава за един от малкото фантастични филми с вълнуващо преживяване, но и с поучително откровение. Историята в четирите филма е измислена и фантастична, в нея все пак е заложена идеята за победа на юдею-християнството над всички демонични сили над земята чрез американски герой. Ще спомена какво евангелско послание видях в сюжета на „четири евангелието“;

http://www.indianajones.com/site/index.html

"И. Дж. и похитителите на изчезналия кивот" е първия филм, който бе като месия на екраните на комунистическите кина през 80-те, това бе най проамериканския и религиозен филм пускан през комунизъма. В него "абсолютното зло"-нацистите търсеха да вземат ковчега на завета подобно на филистимците в книгата съдии, за разлика от древните съседи на евреите, злото бе победено от висшата сила в присъствието на героите американци, които занесоха ковчега в Америка. Историята започна от Египет подобно на историята на Моисей, който получи ковчега като свидетелство за връзката му с Бог. Силите на света се опитаха да убият учения отишъл да спре злодеите, същото се опитаха да направят и с Моисей, Божия "приятел". Мястото на ковчега бе посочено чрез светлината образ на Светия Дух според Писанията, в Библията се стига до закона чрез Иесус нашия първосвещеник, който тази светлина. На екрана Харисън Форд показваше супер-умения в защита на доброто, на което служеха продажни учени и тоталитарната машина, Моисей също се бореше както с жреците на Египет, така и с фараона и армията му. При опит да ползват силата на Завета нацистите умряха от тази сила, докато Индиана дори не погледна към светостта на Божието свидетелство, беше запомнил какво се случи със ветсемесците в Съдии. Българския превод е по точен от оригинала, кивота е наистина изчезнал, а не изгубен както е на английски.

"И. Дж. и храма на обречените" е вълнуваща история за народите, не познаващи Завета и силата на Бога, стоящи в тъмнина, поробени от демони. Подобно на предния филм тук местната власт и жреците са в съюз с бесовете за да експлоатират хората и само мисионерите дошли от горе както Инди могат да помогнат за избавлението им. Във филма струи оптимизъм за бъдещите поколения, които ще отхвърлят робството на старите заблуди и като децата от малкото село ще разкъсат веригите, ще излязат от дупката в, която ги държат и природата, на екрана крокодилите ще разкъсат демоните. Само вярата в Божите пратеници ще донесе социална справедливост и свобода.

"И. Дж. и последния кръстоносен поход" това заглавия и сюжет е събрало в себе си всичко, което са били кръстоносните походи, както и фалшивата религия ползвана в голяма степен в Европа. Самия предмет който се търси е някаква чаша съдържала кръвта на Христос и имаща магически сили. Фалшивата религия е точно този "Граал", в нея някога евентуално е имало, а всъщност не е имало изкуплението, предмета до който евентуално се е докоснала святата кръв му се приписват чудни свойства, много разпространено в миналото, но почти изцяло разрушен мит от Лутер. Във филма Инди се бори като с нацистите, така и с предателите от Америка, либералите и корумпираните държавни служители. Срещу него застава объркана и заблудена групичка, която смята че трябва да скрие тайната на граала, но Инди ги спечелва на своя страна със силата на Евангелското знание, фарисейщината е опасна и трябва да бъде унищожена. Ползата от тази група не е голяма, макар и да са прозрели, че трябва да унищожат, а не да охраняват фалша, те ползват слабата си естествена сила и са победени от държавната машина. С помощта на вярата пречките са преминати, Инди достига до образа на фарисейството и лицемерието, висши сили са предизвикани и земята го поглъща спасявайки хората от звяра на държавната сила.

"И. Дж. и кралството на кристалния череп" това четвъртото "евангелие" е най духовното от всички на екрана до сега, започва с комплименти към предните филми, явно остарелия Инди не е досадно старче, въпреки разликата от 28 години. Споменати са всички възможни митове на съвременния свят; от случая в "Розуел", извънземни, летящи чинии, парапсихоидитщина, окултизъм, примитивни религии, измислена археология и наука, много популярна у нас напоследък, всички такива неща са изпратени в джунглата, където кристалния череп е съединен в някаква фантастична сцена, от която Инди и семейството му едвам се измъкват, но не и комунистите руснаци, украинката медиум и алчния като конкистадорите двоен агент и колега на Инди. В крайната сцена всички артефакти с хората стремящи се да ги притежават се завъртат в някакво кълбо, което изчезва не в космоса, а в някакво пространство между нашия свят и отвъдното. В следващия пост ще се разгледа идеята за чистилището, като преход между небето и земята, една напълно Библейска идея, но опорочена от граала на фалшивата религия. Във филма има отявлен анти-комунистически призив, младежка студентска демонстрация против комунизма, пророчество, че тогавашната класово-осъзната американска младеж ще победи комунизма, както това се изпълнява през 1991 в лицето на Буш. Интересно е какво влияние оказва окултизма и заниманието с НЛО, измислена наука и подобни медийни пропаганди. Единия от героите, добрия учен Окс се побърква от това, украинката медиум, която изглеждаше повече секси, а не толкова маниачка, колкото би трябвало за ролята, решава да последва извънземното и съответно загива от ужасна смърт, в свят който Инди съветва да не ходим. Измъквайки се от свърталището на НЛО-тата, Инди преминава през съкровищница с купища злато, но не пипва нищо, докато корумпирания му колега и предател във филма маниакално се мъчи да граби, но това му попречва да се спаси от преминаването в "чистилището". След унищожаването на всичкия окултно-медийно-комунистически боклук Окс се оправя и го показват как изважда Истинска Библия която чете на сватбата на Инди, вятър довява шапката му до сина му, но Инди не му я дава, а напуска черквата с нея.

За финал ще спомена, че когато измъкваха трупа на извънземното от "Розуел", от склада с оръжия, Инди блъсна купчина сандъци и се видя края на ковчега на завета, това би трябвало да значи, че ще има продължение със сина му в следващи филми, и че Завета е все още в Америка.

Допълнение;
В предния филм за граала, бе показан Инди като млад. Ролята бе изиграна от мадеж наркоман и сексекстремист, първо дете на семейство мисионери отишло в Еквадор да проповядва Евангелието, но напълно отстъпили в окултизъм и превърнали децата си зависими и извратени, като дори им сменят имената с ню-ейджърски, младия Инди се превръща в Рийвър Финикс, Речния феникс :-). Това обръщане в правата вяра на Холивуд е наградено като ривърчо получава правото да играе младия Инди. Няколкото сцени с него бяха интересни, но присъствието му и идиотския поглед бе дразнещо противен. Историята обаче не свържва до тук, следващия филм бе с Киану Рийвс в, "моето Айдахо", в който обаче бе екранния дебют на един друг много важен актьор, мургавия служител на "аллиталиа" бе James Patric Caviezel, актьора който през 2004 г. ще се превъплати в най драматичната и най коментирана роля на Христос на екрана. Още веднъж Индиана Джоунс показа връзка с духовните послания от Холивуд.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3635137
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив