Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2008 17:07 - Послание до динозавър на християнството
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.07.2008 19:49


Zig Ziglar бе издаден и на български.

От скелетите на вкаменелостите, които намираме може да се види, че древните динозаври са били досущ като митични чудовища, дебелите кокали, дълги опашки подобни на багерни кофи, челюсти като пневматични механизми, всичко това съчетано с предполагаем агресивен характер предизвикват страх и безпомощност дори и за съвременно въоръжени хора. Всъщност историята им не е била на страшилища, а обратното всички до едно от тези гигантски влечуги са били тревопасни, като дори пресилената и глуповата история на "флинтстоун" е близка до истината, преди потопа всички животни са се подчинявали и работели за човека, но това е друга тема. Тези гиганти не са оцелели в след-потопните условия поради различната среда. След като небето се е продънило и земята се е превърнала в хаотична пустиня, тяхното време е свършило.


Такава е и ситуацията на Зиг, той безспорно е обладател на могъща сила, само че самото му съществуване е застрашено от смяната на климата. Динозаври като него не биха успели да оцелеят в съвременния свят, където дали от чистилището или от самата преизподня бесовете се множат като гоблини от Толкиновите "Планини на севера" и обсебват все повече хора, например сегашния парад на геове наречен скучен в един пост всъщност е удачен начин да се източват общински и държавни пари и политическите измекяри да трупат имидж. Ето в такива условия динозаврите на християнството не само, че не биха оцелели, не биха могли и да "продължат вида си". Вече в света няма да е достатъчно да се представи мотивиращо християнско послание. Днес хората не само не искат поучения и проповеди, но дори като наблюдавам хората наричащи се вярващи и християни разбирам, че те даже не са в състояние да осмислят елементарни текстове от Новия Завет. Чувам крайно неадекватни и издаващи липсата на разбиране коментари и отговори. Дори и тези които се водят образовани и заемащи постове на учители и проповедници демонстрират зазубрени фрази в тълкувания на Библията. Това което на английски се нарича "игноренс" или по нашему тъпанарщина, или по литературно му "тесногръдие" е присъщо на всички наоколо.


Ще разгледам някои от белезите на динозавърщината, не само че не съм против него, а дори силно го подкрепям, книгата му "Повече от добър" е прекрасна и дори два от предните поста бяха мотивирани от него. Все пак Зиг е динозавър, неговата сила е за минал климат, минало общество, днес хората са тесногръди и заблудени, няма място за личностна изява в света, всичкия успех зависи от това кого се целува отзад и кого си успял да прилъжеш да ти направи същото. Идеите да се работи съзнателно, мотивирано и старателно са за лузарите, днес е необходимо само да е свързан човек с мафията на държавната машина или да успява по дълго да прикрива злоупотреби и измами и успеха му е гарантиран, работата е за загубеняците, не за силните и успелите.

Зиг показва, че не е разбрал този урок. В книгата е цитиран случай с „Крайслер“, подобряването на условията на труда повишило работоспособността и прочее, а с колко се е увеличила заплатата на работниците, със стотинки, като предполагам някой от тях са се оказали излишни след като другите бачкат повече. В същото време цитирания прословут Лий Якока е основал американския клон на „Фолтсваген“ с най добрите работници на „Крайслер“ и тайните им технологии, дори и някой от продавачите са преминали директно към новата компания притежавана наполовина от двуличния Якока.


Друг пример за мотивираност донесла победа е Чърчил, този човек може да се нарече всичко друго, но не и мотивиран победител. Единствената причина нацистите да оставят Англия не е била тлъстата му усмивка и жонглирането с пура. Ефрейтора е прехвърлил войските си на изток за подготовка за война срещу СССР, като дори преди това е демонстрирал у дома владеене на Европа, с помощта именно на Чърчил са изоставени Норвегия и Гърция, които са могли да се противопоставят на германците. Наистина през 1941 положението е било отчайващо, СССР и Германия са били заедно срещу Англия и не оптимизма на Чърчил е донесъл победата, ефрейтора всъщност не е искал да завладява Англия а само да я елиминира от влиянието и на континента, което бе постигнато.


Друг неадекватен пример в книгата е за последната теорема на Ферма, разяснена в предния пост, отново липсва адекватно разбиране за това какво е успех.


Заключение за критиката; дадох само няколко примера, реших само да спомена за цитатите на Киркегор и мартин лутер палячото, имена несъвместими с християнството показват, че старото вино е за стари мехове. Новото вино има нужда от нова реколта на Духа, ако преди е било достатъчно да се даде за пример един свят живот и чисти мотиви и това да разбуди заспалата вяра в мнозина, днес не е така. Днес виното трябва да е за тесногръди и обсебени хора, които да бъдат замаени със силен опиат, а не със свидетелства. Друг път за успех няма, аз не претендирам да имам такова вино, дори в известен смисъл и аз съм като "свързващото звено" на духовна "еволюция". Виждам проблема, но не мога да помогна, дали това е защото на хората така им се пада или се готви нещо голямо в чистилището не знам.


image







Тагове:   динозавър,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3633791
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив