Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2008 21:05 - Създаде мъж жената създаде
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 662 Коментари: 0 Гласове:
0



image


Фразата от Битие 1:27 се повтаря в петокнижието общо 10 пъти. Думата за жена, женски пол ( 5347 hb"qen> neqebah {nek-ay-baw"} ) се повтаря общо 21 пъти и още веднъж в Йеремия. Думата за мъжко ( 2145 rk"z" zakar {zaw-kawr"} ) се среща в 80 стиха, от тях 55 в Петокнижието и 14 в Битие.

В 1:27 конструкцията на фразата е странна, буквално е "създаде мъж жена създаде", Като чели създаването е около мъжа и жената, нищо не може да се създаде между тях, само наоколо. Рядкото споменаване на мъжко и женско и то не от пророците, предполагам е част от пророческата цел да се определи сътворението и закона като основан на мъжко и женско. след поставянето на Закона и Света тяхната роля като чели е изчерпана за действие за вярата. Явно мъжът и жената са основата върху която застават пророците и царете и дори Месията. В този пост стигнах до извода, че явно мъжът и жената имат специфична функция не само в семейството и отглеждането на дете. Например в предните постове множеството жени на патриарсите и царете всъщност не са съпруги, а жени с, които "мъжът" е в духовно творение. Ето на снимката виждаме мъжът, Маккейн и жената, Палин да са основата, на която Америка ще се възроди за да постави вярата и Словото на правилното им място, между тях естествено няма да се създаде нищо, сътворението ще е около тях.

( 1135 gunh, gune {goo-nay"}) Думата за жена в НЗ е "гуне", среща се около 200 пъти, най интересното е, че произлиза от G1096 което е "гуномай" думата за, създава твори прави, явно гръцкия е успял да превъплъти сътворението на жената като направена. Предполагам това е послание вярващите днес, жената трябва да е "направена" не чрез грим или подобни дейности, а да е създадена според вярата и действието на духа.

Този пост по съдържание се преплита с много други разглеждащи функцията и символизма на жената. Тук все пак ще спомена, какво е "направена жена", вдъхновение за тези открития получих след като четях един блог. Преди бих направил такова нещо само за да изсипя критика и неодобрение, в този специално намерих особеност, която не съм забелязвал другаде. Винаги когато чета или слушам проповеди на жена съм бил недоволен, или е някаква имитация или е прекалено женски проповедта. Получава се парадокс, проповедта трябва да е изцяло мъжко занимание и когато го практикува жена се получава изкуствено и тъпо. Вярвам, че ролята на жената спрямо Словото е да си намери някой, които има дарбата или познанията или е истински мъж и не се оставя да го будалкат с глупости като скромния автор на този блог. Този пост направи откритията си благодарение на сравненията на жени, които се опитват да вършат "мъжки" неща и една млада госпожица, чиито блог ни направи впечатление да е удивителен с интересните си истории, които сега разбирам защо са ме впечатлили. Те пресъздават действията на откровена жена, макар и в много от случаите да са погрешни и дори авторката да съжалява за тях, за разлика от други жени тя не прави "мъжки грешки", но "женските" са и в повече. Именно благодарение на това вниманието ми бе привлечено, стигнах до извода, че така като много вярващи жени правят грешките да се правят на "мъже" така и аз на много места съм в унизителното положение да съм се правил на "жена" и да мисля, че така мога да постигна неща, които мъж не може.

Поста ще има големи допълнения за в бъдеще.



Тагове:   мъж,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650518
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив