Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2008 19:54 - Намерените Евангелия
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2899 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.11.2008 09:01


image

BBC The Lost Gospels 2006


На линка няма много информация, това е документален филм, който си поставя амбициозната задача да ни запознае с историята на така наречените „изгубени евангелия“. Едни от първите думи на автора са, "че не можем да си направим добра представа за историята на Библията без тези допълнителни текстове, изпаднали от багажа на историята. Като се замисли човек, в думите му има много повече истина отколкото изглежда за евангелския вярващ, забележете няма дума за спасение, вяра или истина, само история и собствена представа. Често хора ме питат това онова за апокрифните текстове, освен насмешка и уверение за менте друго не бих могъл да им отговоря. Но ето сега се позапознах и с тази измишльотина по обстойно. Оказва се първото споменаване за такива екстра текстове е в "канона" на Атанасии, където са само споменати по име, този или онзи още по съмнителен документ също ги посочва. Измислените авторитети винаги се позовават на събрат и няма по задължително изискване за пропагандните писания от това да се доказват едно друго. Писанията на; Атанасии, на църковните "отци" (Господи прости ми, цитирам чужди думи ), и тези новозаписани апокрифни "евангелия" са един дол дрянки, ментета с пропагандна цел на държавно регулируеми елементи институции.

Във филма не си направиха труда да обяснят защо гръцкия на текста е измислена смесица от днешен коптски и библейски гръцки, които са близки, но все пак различни. Учените естествено не се мъчеха да отговарят на трудните въпроси за достоверност на документа. Веднага се набутваше голямата сходност с известните текстове, някакви неясни и бих казал подигравателни гатанки и вяли обещания несвързани с реалния живот, във Евангелията обещанията имат реално приложение.

Във филма все пак се поставят много важни въпроси, на които се търси отговор на погрешни места; коптите, католическите богослови и държавните бюрократи археолози, работят за себе си и началниците си, те не могат да дадат отговор, който зависи само от наследниците на апостолите. Това е неизвестна истина, но това е истината, канона на Евангелието е дошъл до нас не от копти и католици, а те само са запазили това което е оставил за нас Павел и неговите съработници. Именно Павел е съставил канона на книгите на Стария и Новия Завет, днешните институции само са ги съхранявали, но и не са пропускали да се възползват тази си власт, като са измисляли неща, давали са измислени тълкувания или са се опитвали да фалшифицират неща за лична облага и душевно погубление.

Евангелието на Тома - "мистичното евангелие", признавам дизайна му е оригинален, логиката е че това е най ранното евангелие, защото е само с нравоучения, без биография и чудеса и други подробности. Това според "специалиста" било доказателство за ранното му написване. Е впечатли ме, но другото на края му естествено е да се обърне внимание на Мария Магдалена. причината тя да привлича това внимание е, че според погрешната католическа представа тя е "блудница" и се е докосвала до Иесус. Заразените с фройдизъм - окултизъм умове няма начин да не клъвнат такава стръв, всъщност Мария Магдалена и лошата жена дето не трябваше да го докосва са различни личности, лошите в Библията са винаги анонимни, освен ако няма скоро да умрат. Определено гностично евангелие с тайни учения, интересното е че спасението е вид тайна. Скоро ще постна пост защо някой се спасяват а други не.

Евангелие от Филип е жалки нравоучения с фантастично-еретични край, за идеята за интимност между Иесус и Мария наречена Магдалена, думата „Магдалена“ не е фамилия или роден град, а показва че е вдовица на „Маг“, дума за мъдреците дошли да приветстват раждането на Спасителя в Лука, Мария Магдалена е била вдовица на един от тези магове.

Евангелие от Мария Магдалена е едно парче листче в оксфордска библиотека намерена в някакъв канал с други парченца. То не ни казва нищо особено освен, че Магдалена е е по важна от Петър и е първия папа, важен е не отговорения въпрос за точната роля на жените във вярата.

Евангелие от Петър е най философското представяне на идеята за само божествения характер на Христос и "делюжън" на народа че е човек, а той само се преструвал на човек. Не можах да запомня латинските термини на преструване на смърт на кръста, където той се подигравал на войниците и дори кръвта му не била кръв а само заблуда. Идеята за това е на известния Еузебиус, а "намирането" е от някакви французи през 19-ти век.

Ебионити някакви юдеи отричащи божествения характер на Иесус, нищо интересно но много съмнително като разпространена идея сред големи групи. Разгледани са и други еретици отричащи божествения характер на Библията, но задълбаването е ненужно.

Колкото и да изглежда скучен все пак за час половина може да се разбере всичко за апокрифните евангелия освен това на Юда, което не се споменава. В по преден пост разбих всички илюзии на античната древногръцка философия и исляма, сега дойде ред и на намерените евангелия. Все пак филма когато го гледах втори път видях въпроси и неща, на който все още не мога да отговоря напълно, а са важни въпроси, като например каква е истинската история на Светите текстове, защото на католици и прочее не може да се вярва.

ВИДЕО



Тагове:   Намерените,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649270
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив