Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2008 17:54 - Squanto - Божия пратеник за пилигримите
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
0image"Measured by the standards of men of their time, [the Pilgrims] were the humble of the earth. Measured by later accomplishments, they were the mighty. In appearance weak and persecuted they came -- rejected, despised -- an insignificant band; in reality strong and independent, a mighty host of whom the world was not worthy, destined to free mankind.“

„Според мерките на тогавашния свят те бяха най смирените хора, но според следващите оценки се оказаха най смелите. От състояние на слабост и преследване, на отхвърляне и презрение, ненужна група се превърнаха в здрави и независими мощна сила за която света не бе достоен, но достойна да освободи човечеството" - Calvin Coolidge


От стъпилите на брега на Нова Англия 110 ангийски заселници пилигрими от кораба Mayflower, през първата зима са оцелели по малко от 50 и изгледите били скоро всички да измрат на този чужд бряг.


Бог все пак намери спасение за тях


През Март 1621 местен индианец излезе от горите и на чист английски каза "Welcome", научил езика от почиващи рибарски кораби. След няколко дена той довел и друг англо-говорящ наричан Tisquantum (aka "Squanto").


Когато пристигнали на пустия бряг на щата Майн племето на Скуанто било вече изчезнало, докато той бил заробен още през 1605-та. През 1614 се завръща на родните брегове с капитан Джон Смит, но там намира други племена. които го продават на роботърговци испанци, в Испания приема вярата от монаси.


Така той се превръща в Божи пратеник за оредялата група пилигрими. Учи ги на добиване и пречистване на кленов сироп, отглеждане на царевица, поставяне на капани за бобри, на полезни и отровни растения. Помага на групата да оцелее в дивите условия.


През есента на 1621 остатъка от англичани е вече много добре приготвен за зимата и благодари на Бога за племето ванпаноагс и Скуанто. Губернатора Брадфорд обявява ден за публично благодарене на Бога през октомври. Поканен е и Массасоит племенния вожд на празненството и са разменени подаръци и благословения.


Следващите години са били избирани и други дни на благодарност към Бога чрез празнични игри и състезания. Ние празнуване и благодарим за показаната грижа на тези група потърсила духовна и гражданска свобода.


Имало е различни дни на благодарност


1777: Samuel Adams обявява деня на благодарността приет от всички 13 щата :


"Препоръчва се... да се обяви четвъртък, 18-ти Декември за отбелязване на Благодарност и хваление, за да могат с едно сърце и един глас добрите хора да изразят благословените чувства и да се осветят за служение на техния свят благодетел..."


Октомври, 1789: President George Washington обяви четвъртък 26-ти ноември за ден на национална благодарност на Всевишния Бог.


Октомври 1863: President Abraham Lincoln предложи последния четвъртък на Ноември да се посвети "за ден на благодарност и хваление на нашия небесен Отец."


И за последен акт на конгреса през 1941 посвети четвъртия четвъртък на Ноември за благодарност на Създателя.


Нека като нашите предци отбелязващи снабдяването и доброто на Бога, нека и ние да направим този национален празник ден за наше лично спасение и на семействата си, за осигуряването ни и най вече за изкуплението чрез неговия Син!
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2481879
Постинги: 2248
Коментари: 801
Гласове: 3717
Архив