Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2008 23:48 - Алфонс Даин от Деил
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 765 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.11.2008 23:49


imageНаскоро явно на книгомания е излязло луксозното издание на Бард, "Силмарилион". Явно календарните разследвания са ме обзели повече от необходимото и съм пропуснал най значимото събитие на нашата литература през втората половина на годината. Но това не е напразно, изследвайки трансмисията на шрифта проведена от Константин 7 ужким през девети век, важен за нашата история поради отбелязаните победи на цар Петър, средновековния преобраз на един по късен и по северен Петър :-). Единственото което намерих до сега в нета известно на англоговорящите сайтове е една публикация;

* La transmission des textes littйraires classiques de Photius а Constantin Porphyrogйnиte

* Alphonse Dain

* Dumbarton Oaks Papers, Vol. 8, (1954), pp. 31-47 (article consists of 17 pages)

* Published by: Dumbarton Oaks, Trustees for Harvard University

Забележете две неща или три;

1. Единствената откриваема публикация в англоезичния свят е на френски! Това е много важен въпрос както за историята, така и за литературата, но е съзнателно игнориран, защото според германските сведения при трансмисията старите оригинали са унищожени!

2. Алфонс Даин е съвременник на един много важен специалист по средновековна история и литература J.R.R. Tolkien и известния литератор със сигурност е познавал своя малко по възрастен колега и специалист по средновековието и лингвистиката.

3. Съвпаденията на на имената на французина и предводителя на "свирепите" джуджета, с двуостри брадви и ризници от стоманени халки е не случайно и не само шеговито обръщение към колега.

Убеден съм, че връзката Даин - Толкин - Константин седми "фалшификатора", титла дадена му от германците не е никак случайна. Дали двамата са знаели за измамата с календара и средновековните ръкописи не е сигурно, но явно литературата на "Средната земя" и средните векове е срещнала своя майстор в Толкин и своя гробар във bogoizbrania.

Средната земя ще се изследва вече много по щателно, още щом прочетох през седемдесетте "Билбо" разбрах, че нещата са много по сериозни, но едва сега смятам сериозно да се запътя по следите на Беорн и Гандалф.


Бъдещи изследвания;

http://www.endorion.org/books/bgbooks.htmlТагове:   Даин,


Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2481879
Постинги: 2248
Коментари: 801
Гласове: 3717
Архив