Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2008 14:43 - Писмо от Толкин до Господаря на разискванията
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2008 14:45


image

32 До Джон Меисфийлд

Меисфийлд, поетичен деятел, заедно с Невил Когхил организират представяне в Оксфорд през лятото на 1938 и 1939 г., озаглавено "Летни Разисквания". През 1938 Толкин е поканен да представи лично Чосър и да рецитира по памет "Монахинско, Свещеническа Приказка". В неговото писмо са приложени и няколко реда с представяне на Толкин.

20 Нортмуут Роуд, Оксфорд

27 Юли 1938

Скъпи Гн. Меисфийлд,

Аз не разполагам с представяне което да използвам, и нямам възражения като изпълнител да бъда предшестван от изпратените редове. Във всички случаи Вие сте Господаря на разискванията :-), и аз съм под вашата блага власт.

Лично казано, като ученик на Чосър до друг негов възпитаник, Аз бих казал за тези редове, че се отнасят до погрешното въображаване за Чосър като първи Англо поет, и че всички преди него са тъпи и варвари освен той. Това разбира се не е така, и е възможно, дори и да се опитаме да наблегнем на факта за притежаване на специфичен личен гений, чиято способност във всеки свой период на дейност да работи с намирането на есенцията на новелата, което е по скоро заблуждаващо. Аз лично не свързвам севера с мрака и тъмнината, особено в Англия, (виж адреса на събитието) в тези 1200 години на литературна традиция Чосър стой твърдо в средата, отколкото в началото. Аз също не го чувствам като пролетен, а като есенен (дори не и като ранна есен :-)) и не кралски а средноразряден. Все пак това са професионални въпроси, за които въпросното събитие е неподходящо за започване на битка.

Аз не съм изцяло щастлив от ефекта на Чосър като цяло, или в "Ноуннес Престес Приказка" (игра на думи непреводима) в частност, в предполагаемото произношение за 14-тото столетие. Ще направя моето най добро, и се надявам това ще е достатъчно културно за да могат някой от целите да бъдат надмогнати. Лично мисля модернизирания съвременен начин на рецитация ( възстановяване на римите, но изпускане на архаизмите ) е най добър - както чух вие да го ползване в "Монашеската Приказка" по подходящ начин преди много години.

Искрено ваш

J. R. R. Tolkien



Ето още един кратък, но прекрасен документ върху измамите с древна и средновековна литература, който ще използвам за защита на моето откритие, че от времето на Христос са по малко от 1000 г. и по старите документи са нагло фалшифицирани. Тук най великия Англопишещ автор си прави майтап пред колега със един от известните и издаван у нас "средновековни" поети, Чосър. Като намеря повече подробности за личните мнения на Толкин за средновековната литература, ще се разпростра по старателно по въпроса.


Тагове:   Толкин,   писмо,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646627
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив