Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2008 17:13 - Основателя на научния креационизъм
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1373 Коментари: 1 Гласове:
0



image


Този пост бе замислен като отговор на един по предишен постинг на потребителя спеийсскептик, но когато четох сайта на който са поместени онлайн всички известни текстове на Дарвин открих нещо много повече от това което очаквах.


http://darwin-online.org.uk/


Оказва се че Чарлз Дарвин не само че е "Йанг еърв криейшонист" но дори е първия учен основал това което сега наричаме "Интелигент Дизайн". Четейки рецензии за книгата му произхода на видовете от негови съвременници разбрах следното;

1. Книгата е написана за да се използват изводите на известния за времето натуралист сега еволюционист, Lamarck в неговата книга на английски Vestiges, в която се разглеждат общите неща във видовете за да се промоцира съвременното понятие за еволюция. Дарвин в своите изследвания, както и в "Произхода на видовете . . . " дава много интересна оценка на неговите доводи и твърдения. Дарвин просто показва че изследванията и някой мисли на Ламарк са правилни само извода му е сбъркан, доказва в книгата си, че всичко което Ламарк смята за доказателство за общ прародител едноклетъчно е всъщност доказателство за сътворение или "интелигент дизайн". Според Дарвин маймуните и хората са братя, но само с един общ родител, бащата творец, създателя на небето и земята, разликите с маймуните са, че имаме различна майка. Ние сме един "вид" според Дарвин, защото сме живи същества с общ единен творец, автора на живота. Разгледано е понятието модерно за времето си, (permanence of species).

2. Разгледан е и един второстепенен за сегашното време въпрос, но сериозно изследване за неговото време, а именно за определянето на параметрите на определението за биологичен вид. Оказва се, че на времето е имало голяма неяснота в това какво е "раса", "вид" или "раздел" животни и растения. Именно Дарвин е човека посочил нещо, което сега се смята за очевидно, а в миналото не, че дивия вълк е прародител на всичко което е куче. Друга голяма неяснота е в това различните видове цветя и в начина на определяне кое, кой вид е. Няма да посочвам цитирана и критикувана от Дарвин литература, ползвана предимно за търговски цели, в която има доста условности в определяния на имена и видове и съответно цени на цветята. само ще спомена че част от книгата му е насочена да въведе ред в тази област, както и в определянето на кое кой вид е изобщо като понятие. Главната му цел е да се справи с прекалено многото видове, при цветята тази задача не с постигната дори и до днес. Което го е поставило в редиците на "унитарианци" и "еволюционисти".

3. Не на последно място трябва да се спомене и неправилните редакции на книгата му издавана в САЩ, където за неразбирането на писанията му е довела и разликата между американски и британски английски.

Извода е че на Дарвин трябва да се погледне напълно сериозно и то като пуританин и вярващ, борещ се с ентропията на еволюцията на всички нива на обществото, науката и вярата.





Тагове:   научния,   основателя,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. physnews - .
28.12.2008 19:22
http://richarddawkins.net/articleComments,1787,Arguments-Against-Evolution,RichardDawkinsnet,page1#comments
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645628
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив