Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 17:06 - Подарък за рожденния ден на Толкин
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2154 Коментари: 1 Гласове:
0



image

В Събота бе рождения ден на Толкин, но аз не го пропуснах, а дори му подготвих подарък. Разбрах някой от странностите вложени в Хобита. В тази първа книга, когато я прочетох като малък веднага си зададох въпроса, "Защо този автор влага такова значение на предметите и някой незначителни особености"? Издразних се направо, когато от цялото описание на хобитите бе измислено нещо почти отблъскващо, като космати крака. На рождения му ден се заех с детайлно изследване на книги и хора, който да са повлияли на действието на Хобита и ето част от откритията ми.

Основната книга, която е залегнала в идеята на цялата Токинова философия е Библията, както и своеобразно допълване или тълкуване не само на самата Свята Книга, но и на други тълкувания на Библията като например "Пилигрима" на Бъниян. Хобита и Властелина са не продължение, а нещо като тълкувание на един значително по образован и интелектуално извисен академичен авторитет, от баптисткия си предшественик. Връзката на Бъниян и Толкин ще се изясни в последствие, както и другите източници по история митология и литература.

В "Пилигрима" има една сцена в Двореца. Където са изложени различни старозаветни атрибути за водене на война като; прашка, магарешка челюст, овчарски жезъл, лампа-водонос-факла-тръба :-). На централно обаче място стоят; ризница, щит и меч, които Християнина не познава да са се ползвали в старозаветна война, защото жените на къщата са ги приготвили за него. Това е една удивителна аналогия тълкувание, защото СЗ оръжия бяха ползвани срещу хора, а Християнина трябваше да се бие с демони. Именно тази сцена частично отразена в Властелина бе допълнена и развита във Хобита, Бъниян забравя няколко важни атрибута от Еф.6:13-17 и 1Сл.5:8.

15и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира. (Eph 6:15)

Обувките на благовестието са изобразени от Толкин в краката на хобитите! Това откритие е пряко свързано с хвърлянето на обувки по Президента, той е хобита обут за благовестие.

14Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник, (Eph 6:14)

Няколко думи за Торин, името му произлиза колкото и да е невероятно от думата за ТОРА! именно от СЗ християнина получава "Пояса на истината" и "Правдата за бронен нагръдник". Ризницата от миртил е получена именно от Торин, в комплект с пояса.

16А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия; (Eph 6:16)

Торин не случайно е наречен "Дъбощит" макар да е ползвал дървото като оръжие. Щитовете преди са били от дъбово дърво. Уникално изобразяване на Библейски доктрини чрез митологията не е проблем да се разгадае от bogoizbrania. "Щита на вярата" също идва от древността на СЗ.

17вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово; (Eph 6:17)

"Шлема на спасението" е магическата шапка на Гандалф, само той в книгата е описан като мъдрец и някой който разбира нещата с мъдрост и помага за делото повече от всички други. "Меча на Духа" са светещите магически мечове от елфически майстори помогнали много срещу злото.

Този път трябва да похваля преводачите, превода е удивително точен и еднакъв навсякъде.

"Хепи бърдей дия Толкиен, хепи бърдей ту ю"!



Тагове:   ден,   Толкин,


Гласувай:
0



Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646261
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив