Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2009 21:27 - Маярите според Толкиновия символизъм
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1088 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.10.2011 21:25


image

Според мен Маярите във Властелина са също литератури, като джуджетата в Хобита, като близки до създателите на Арда те явно са нещо като съсътворители на света на литературата, който е само разглеждан от Толкин подобно на един от най големите му вълшебници.

Радагаст кафявия

( Radagast the Brown, Aiwendil ) според описанията ми прилича на Joseph Rudyard Kipling (30 December 1865 – 18 January 1936). Той от всички писатели е пътувал най много и е запознат с животните и растенията най добре, което Толкин отбелязва във Властелина. Предполагам като по млад се е опитвал да се свърже с него но не е успял, което е отразил също преди битката срещу Саурон.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Radagast_(Middle-earth)

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Kipling

Саруман

Както е известно книгата на C. S. Lewis, The Screwtape Letters е посветена Толкин, но той не е бил съгласен с нея или по скоро с начина на представяне на доктрините. За това според мен се е опитал да покаже как е правилния начин да се изобрази нечистата сила в литературата чрез Саруман и Глима. Например името на младшия демон е Wormwood, във Властелина съветника на царя на Рохан е Grima Wormtongue, който тайно служи на по старшия магьосник. Тази уникална комбинация на старши и младши зъл магьосник коригира идеята на Луис.


http://en.wikipedia.org/wiki/Saruman#Names_and_titles

 

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Screwtape_Letters

 

http://en.wikipedia.org/wiki/George_Orwell

 

Сини маяри

За тях се знае наистима много малко, но според мен единсттвената връзка със реални писатели е Robert Louis Balfour Stevenson (13 November 1850–3 December 1894) и неговите силни образи Джекил и Хаид са Dr Jekyll and Mr Hyde (1886) както и цялото му творчество и влияние върху други автори му дават правото да се нарече "маяр". Син маяр е заради прочутата книга Острова на съкровищата, а когато остарява се заселва на изток, където се побърква и е използван в политиката, както казва Толкин се отдава на магьостничество. За него е ставало на въпрос в кръга на инклингите, споменаван е от Роджър Грийн.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Louis_Stevenson

 

За Гандалф сиви и превъплъщението в Белия ще има друг пост.



Тагове:   Маярите,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648324
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив