Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2009 21:53 - Говори приятелю и . . .проповядвай
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1223 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.01.2009 22:32


image

Днес докато бях в метрото и размишлявах за мините на Мория, за злото на Дурин и ролята на приятеля на Толкин, се сетих с какво те са свързани с Луис. Фразата, "Говори приятелю и влез" на елфически, е за да се обозначи мястото, от където е започнал да пише К. С. Луис, смятам че Луис има много по голям принос за книгата от колкото изглежда. Както бях споменал Гимли е другото човешко име във Властелина, след Сам Гамтрий, приятел на Толкин и изобретател на някаква тъкан, обозначена удачно със елфическите въжета, понито Бил сигурно е някакво любимо животно от миналото. Събитията в Мория се развиват в бившето вече джудешко царство. Това е най теологичната част на Властелина и същевременно най несвързаната с пръстена част от пътуването. Властелина има социални и психологически послания, теологиеско-богословските трудове на средната земя са в Силамрилиона и Недовършените предания, а Хобита е игра с литературно филологическите познания на един начинаещ преподавател, както и навсякъде имаме свеж примес на английска история, неделима част от литературата и филологията.

Софийското метро не предлага орки и балрог за сега, но съм напълно убеден, че мините на Мория е начин да се предаде в приказка разбирането на авторите за ролята на Библейския хълм. Миртила, който копаят на това място, всъщност във Властелина само там и то в миналото, е в момента безценен като и праведността по времето на Толкин. Днес пазарната и цена е поспаднала, поради този блог. Злото на Дурин изобразява злоупотребата на евреите изявена по времето на Христос. Сега на мястото където преди се намираше "миртил" от "митра" е пълно с орки.

( Тук тока в клуба в който пиша изгасна, с което освен комповете спря и вентилацията и отново за един ден се пренесох под земята. )

Всеки елемент в книгата има отражение от нашия свят, вратата на Mория с двете дървета е една селска църква с две дървета до Бирмингам, която стои почти непрекъснато затворена. Паралела на църква с хълма Мория е много удачен, църквата е мястото, където би трябвало човек да научи за нещата свързани с Мория. Съществото от езерото, съществото което отскубва дърветата и за малко да е взело Фродо, символизира силата на атеизма да попречи преминаването. Голума се появява именно тук, дебнещ в тъмното, той е скритата заплаха излизаща отвътре съзнанието на човек. Лутането в лабиринтите и безсмислените борби с орки показват какво правят днешните джуджета в богословието. Балрога е съществото, което като чели се появи именно поради такива излишни сблъсъци в църквите и теологията. Вместо да продължат към изхода, където бе главната им цел и да понесат безопасно пръстена, всички решиха да покажат какво могат и резултата бе, че се надигна враг, който погуби образа на мъдростта и знанието. Разбира се в последствие Гандалф се появи отново по силен от всякога, но без да види приятелите си от Лот Лориен, образа на английския католицизъм.

Тук бе и единственото място, където бе наблегнато на силата на праведността изразена с, "правдата за бронен нагръдник", ризницата от миртил изкована от джуджета с материал получен от Мория. Орка успява да избегне шита, образ на вярата, избягва и Андурил, „меча на Духа“, Фродо оцелява само поради „бронения нагръдник“. Той скрива причината за защитата си, която наследява от чичо си на не случайно място в Ривъндейл, преобраз на Оксфорд и образованието. Задругата и Гандалф ще видят бронения нагръдник едва пред черната порта на Мордор, но така врага само ще се издаде, че е взел защитата на праведността, но не и това, което наистина му трябва, предвечния план изобразен в пръстена.

За сега стига с богословието на Мория, само ще си резервирам в този пост една мисъл пак свързана с Мория. Както бях споменал, вярвам че Библейския хълм Мория е под водите на Средиземно море, а нивото на океаните е било по ниско освен Червеното море. Понеже сега се говори, че нивото на океана ще се вдигне и ще има глобално затопляне от нечестиви човеци. То аз смятам, че ще се случи точно обратното, ще се заледяд северните умерени област, тоест цяла Европа без Испания и о. Крит и Кипър, половината САЩ и симетричните области в Азия и Ю. А.. Това не е "пророчество", а логичен извод на думите на злите и прелюбодейни антихристи.

Дано Господ се смили над душите на грешниците и да бъде със последния президент на САЩ, така като беше с неговия баща и с предците му в Ерусалим.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645537
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив