Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2009 18:07 - Сътворение в храма на обречените
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1672 Коментари: 1 Гласове:
0



image

http://www.iskri.net/adam.html


Ще се опитам да дам отговор на горния линк, на това място е постанта статия, в която човек с явни интереси за духовни неща си задава въпроси с важно значение и в последствие дава коментар, който предполагам изразява неговото мнение.

Аз реших да използвам случая и да дам моето мнение, което се оказва е нещо, което не съм срещал до сега.


1. Коментира се, че Ева е създадена от ребро, както и навсякъде другаде, поне където съм чел. Това е много голяма заблуда на погрешна интерпретация, думата въобще не значи "ребро" а е нещо като сранична част, хълбок или просто "от страни" на тялото. Същата дума се среща често при описване на строгата последователност при жертването. Тялото се е отделяло от главата, разрязвало се е по средата и двете му страни са се поставяли разделени една срещу друга, без да се отделят ребрата.

Ето така е станала появата на Ева. Адам е бил разделен през средата си и от средата е взето нещо, което е било напълнено с тяло и Дух, което е станало първата Жена. Ситуацията е подобна на тази във филма, "Индиана Джоунс и храма на обречените", Indiana Jones & the Temple of Doom. Когато жреца Мола Рам извади сърцето на живата жертва в клетката, но след това не извади сърцето на жената приятелката на Инди. Разликата бе, че Бог отново оживи Адам.


2. Интересна е и друг въпрос, защо се споменава че Бог е направил човека мъж и жена след като Адам е бил един. Обяснението е, че Ева не само бе в него. Но по важното е, че Моисей искаше да покаже как Адам бе сътворен не двуполов, а че той събираше в себе си бащата и майката, двете сили, които имат Божието право да творят на земята. Адам обаче съгреши много преди да бъде написано Битие и това му прегрешение го провали не само като човек, но го и лиши от правото да се нарича баща. Това право все пак бе взето от Кайн, въпреки че той бе още по голям провал.


image3. Другото откритие е във връзка със последния стих на Бт.2:25. Там се споменава за Човека и Жената, които бяха голи и не се срамуваха. Този превод е некоректен, думата за голи всъщност значи, разсъблечени и разкрити, не е нудизъм, а в предишен постинг описвах, че в последствие Бог им е направил не дрехи а кожа, знам че е странно, но става на въпрос, че Адам и Ева бяха всъщност повече ангели със собствено имение, а не точно хора като нас.

Освен това думата в самия край на стиха и главата не означаваха "срамуваха", подобни психологизми на хуманизми нямата място в Библията, става на въпрос за дума, която означава бавене или дебнене и оглеждане. Тази дума всъщност се отнася до първия стих в следващата глава за змията, тя е наблюдавала всичко и е дебнела, предполагам това май ще хвърли някой интересни мисли за произхода на змията, дали е наблюдавала сътворението отстрани или става на въпрос само за осмисляне на възможността да подмами жената, като я е наблюдавала.

Това откритие дойде след като бях изгонен от един форум и ми изтриха едно грубо мнение от друг блог, имам чувството, че някой път ако застана срещу по сериозен противник от администратор на сайт, ще ударя джакпота, но не на българската лотария.





Тагове:   обречените,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. viki11 - Библията е по-поносимо четиво, ако ...
24.01.2009 21:54
Библията е по-поносимо четиво, ако не се смятат умишлените леки изменения.
Жената е умишлено дадена като част от реброто на Адам, с цел да бъде управлявана по-лесно.
Както умишлено Иисус е представен като НЕчовек, за да му се подчинява раята. Всъщност той си е нормален човек, с извънредни способности, както има и други такива в нашия живот. Няма да назова името. Човекът е умрял през 1959 година е и вършил чудесата, както и Иисус.
Просто Библията се използва за управление на хората.И ако това е добро управление, лошо няма, но има и някои некоректни вмешателства.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3633977
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив