Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2009 23:21 - Легенда за летописите - Lay of Leithian
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 959 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.02.2009 18:09


Легенда за летописите - Lay of Leithian

Първата публикувана книга за Средната земя е Хобита, но първата известна история от там е написана преди нея. Това е историята на Beren and Luthien. Вдъхновена от личните преживявания на J.R.R.Tolkien с неговата малко известна жена Edith Mary Tolkien (nйe Bratt). Самото споменаване на фразата, че историята е записана в, Lay of Leithian само за тях, е подобно на споменаванията в паралелните летописи на книгите на царете и на летописите с СЗ.

Името на Beren идва от думата barren - безплоден, с тази дума се обозначава често цитираната притча за „безплодната смокиня“. Толкин предполагам малко смело е решил да извърти думата в обратния и смисъл. Имам някой съмнения за този му ход, все пак безплодната смокиня от притчата е образ на самия Храм, мястото където е живял Светия Дух, но може би сега на това място са литературните герои? Или поне тези които носят нещо на хората от отвъдното.

Името Luthien идва от едно неочаквано и много странно място. Автора на Alice in Wonderland се казва Charles Lutwidge Dodgson , известен като Lewis Carroll , той латинизира името си на "Carolus Lodovicus", англиканизира го отново и сменя местата на думите. Жената на Толкин, освен че е свирела на пиано, с което е омяла младия тогава Толкин е и била като повечето момичета очарована от Алиса, и нейното пътешествие сред страната на чудесата. Убеден съм, че именно Едит е заразила Толкин с любов към приказките и дори тя самата е участвала със свой идеи и дори повече в много от сцените на историите за „средната земя“.

Да се върна на името, именно то показва нейния принос, ето как се е получило то; Lutwidge Dodgson, поставя се едно „h“ за благозвучие.

Тази история една от най романтичните и вероятно най личната за Толкин. Всеки обсебен знае, че на общия гроб с Една на имената им има надписи; Beren и Luthien. Ако се потърси информация за Едит в мрежата, ще намерим само няколко реда и естествено снимка на общия гроб. Това показва колко от феновете на Толкин разбират за какво става на въпрос в книгите му и дори доказва посредствени литературни способности.

Една се оказва много повече от домакиня и единствената жена за великия автор. Още в сътворението на Силмарилиана имаме валари и валарки. Като всяка една от валарките е не само съпруга и домакиня на съответния сътворител, а равноправна негова помощничка, като те са особено привързани към творбите си и дори изразяват несъгласие със бъдещето развитие на сътворението. Дори и Мелкор си намира „жена“ Унголиянт, която както знаем заминава на юг и се само-изяжда, но има важна рола след това и във Властелина.

Голямо значение се отдава на преживяванията на Берен и Лутиен, те са единствените които се докосват до свещените камъни от Валинор, като дори не идват от там. Лутиен е единствената дъщеря на Мелиан, единствената валарка която ражда, наречена е най красивото същество на света. Това не са празни комплименти, с тях Толкин свързва вярата си, със брака си в творбите си, ето защо за мен това бе повече от любовна история. Лутиен е и участница в едноличната борба както със Саурон, така и със самия образ на дявола Мелкор. Това не е изразителна мисия или някаква поетична идея за способностите на жена му. Това е разказ за борбата на вярата им срещу злото.

Дори и в детската насоченост на Хобита имаме прикрито участие и дори красив намек за Една.

Според мен в Хобита има следната линия на създаване. Тя е книга написана по модела на „Алиса в страната на чудесата“, където Чарли е записал истории, с които е забавлявал децата в парка, които е срещал докато си е почивал от математическите задачи. Така като Чарли е ползвал различните ситуации, в които е разговарял с децата, така и Толкин е ползвал реални ситуации и хора от познатите на децата му и на него. За този постинг от значение е факта, че Билбо намира най мощния предмет на света, който е пръстен, и този пръстен дори сам застава на четвъртия му пръст. Така се прави не само комплимент към съпругата, това не е празна и безсмислена игра със предмет за да е по увлекателна историята, явно е че Толкин е отдал огромно значение на брака си и едно от нещата, които този брак е родил освен четири деца е много герой и сцени в средната земя.

 

image



Тагове:   легенда,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648317
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив