Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2009 23:26 - Култа на моралната психопатия
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
0






image

В тази тема ще направя нещо необичайно. Ще се опитам да направя една съпоставка, която ме изненада, но подобно на постинга за Бьортхнот, където бях повече от емоционализиран за начина, по който Толкин се отнася към древните митове и как разглежда истинските причинители на войните и множеството страдания причинени от тях. Ще се опитам с Божията помощ да пренеса мистицизма на средната земя изваден от неговата фантастична рамка, която привлича всякакви елементи и да изоблича чрез него нещо, което наричам "морална психопатия" в сегашния свят. Както правилно отбелязва легендарния мой познат, никога няма липса на религия, ако един човек не е християнин, то той винаги е поклонник на някакъв дух владеещ обществото. Сегашния демон съм го удостоил с този медицински термин.

Разгледаната поема за Бьортхнот се оказа изключително ценна като литературен документ, но още по впечатляваща е и като анализ на следвоенното общество в Англия. Понеже мистицизма на описаното търсене на тялото и пренасяне е доста сложен дори и за вманиачени като мен, Кристофър Толкин прилага след поемата нещо наречено Ofermod. Това е някаква дискусия или пояснение за това какво е разбрал самия Толкин от стария текст и съответно в неговото "Завръщане в къщи" е форма на иронично или дори още по грубо отношение към понятието за мира в тогавашното общество. Бьортхнот е описан с дефект на характера и загива като горделив глупак, неговия обезглавен труп се носи за погребение, изразителен паралел за плодовете не на самата война а на духа който е неин причинител. Този специфичен и може би странен и натоварен с литература символизъм е авторския начин да се изобрази духа на войната. Този дух не е емоционален или грозен или манипулативен напън на духовни мародери от днешните либерали. Демона на войната е моралната психопатия като религия на хората.

Такава е и най съвременната представа на хората за духа на света, на който е поднесено в жертва обществото. Моралната психопатия днес е подобна на тази на Бьотхнот, човека се хвърля в борба срещу нещо което е по силно от него хората смята че дори и да загинат поради гордостта си и глупостта си те ще могат подобно на всички мерзости в живота си да го отрекът, така като отричат всичките си прояви на грях вражда срещу Бога.

Именно такъв човек е и описания от мен Joshua DuBois, 25 годишния цветнокож отговорник по религиозните въпроси. Започнал като ентусиазиран петдесетник, но когато прочел във вестника за убийство на престъпник от полицията с 41 куршума отпаднал от вярата и се заел с политика. Като първата му стъпка е да протестира емоционално срещу това нарушение на правилата. Ето един прекрасен пример на морална психопатия, младежа не е впечатлен от престъпленията или множество други злоупотреби, които неговата партия върши. За моралния психопат злото е само в отношението на някого към него самия, ако някой го лъже или краде с усмивка и перверзни внушения, това за него е о"кей, за него е проблем не реалната ситуация, а някакви "емоция" е имал престъпника.

Друг пример може да се даде и с някои вярващи, виждал съм много жени да се ужасяват от аборта и да го наричат отвратително убийство. Но по никакъв начин не се смущават от прелюбодействието, което е истинския причинител на убийството на аборта. За много от жените плачещи пред камера за смъртта на все ще неродените, дори и собствената им неморалност не е проблем. Да се гледат идиотските предавания по ТВ е същото като да се работи на магистралата, но естествено ужасяващите неща са само тези които касаят някой друг.

Много хора например искат да се забрани "насилието над животните", лицемерни загрижености на поклонниците на моралната психопатия. Истинската причина за тази активност се състои в това да налагат собствените си похоти над други хора, за тях "насилие над животните" е само повод за да насилват ближните си с заплахи и лъжи.

Все пак трябва с неприкрита ирония и аз да отбележа, не ме страх от това че живея сред такива хора. Когато човек живее сред общност от по достойни хора, то той се обвързва с тях в повечето случай за добро, но не във всички. Едва сега осмислям че неморалността наоколо е не толкова сила да погуби самите хора, а начин да се запази Духа в сила и чистота извън плътските дела на други, макар и свестни хора.


http://ae-lib.org.ua/texts-c/tolkien__the_homecoming_of_beorhtnoth__en.htm

http://www.scribd.com/doc/7277840/About-Tolkien-or-His-Work-the-Homecoming-of-Beorhtnoth-Beorhthelms-Son



Тагове:   моралната,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634005
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив