Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2009 22:43 - Сбогом и на каменната ера
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1534 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 21.09.2013 01:47


image

В момента чета за измамите в музеите, същата книга, в която бе писано за Персефона. Прави чест на Топер, който не пропуска да спомене, че франките са измислица и да отбележи, че тяхното "откриване" е по времето на завоевателните войни на корсиканеца. В книгата не е спестено да се спомене и че региона на Елзас е станал част от Франция благодарение именно нему. Все пак той споменава и и за фалшификация и от тяхна страна, когато през 1941 Елзас става отново част от райха. В Страсбург, в археологическия музей е назначен някой си Рийд, който не забавя да обогати витрините с находки на каменни брадви от близките гори. Това не би трябвало да изглежда кой знае колко политически мотивирано, ако обаче немците и специалистите не забелязваха в тези "открития" много подобни, направо аналогични находки в мазетата на немските музей, с етикетчета, "каменни брадви от Тюрингия".

Този евтин трик, да се пласира излишество от находки от едно място на друго е може би малко интересен, ако обстоятелствата около него не ме накараха да се замисля малко повече. Значи, ако каменните брадви от Тюрингия са напаст за музеите в Германия, защо ги няма другаде? Не само в тази централно-германска провинция има гори, в Елзас също е имало гъсти лесове, някой от тях в страни от реката и региона на града все още също стоят. Какво ли са ползвали местните дървари и защо именно в онази област има каменни сечива? Страсбург не е на края на света, до дъбравите на Тюрингия има около 1000 км. права линия, какво прави такава разлика в бита и дървообработващия бизнес?

 

Но да си продължа хронологията. Наличието на сечива от камъни просто показва, че хората са били или много бедни или са живели в джунглата или в случая в Тюрингия и им е било по лесно да намерят някое паве и от него да изчукат нещо заострено, за да го пригодят за брадва. Никаква каменна епоха не е имало, много по лесно е било за тогавашните горяни, да не бият път през горите пълни с вълци и натрупани със сняг до някой кожодер търговец, а седейки край огнището да си изчукат сечиво, което няма да ръждяса, няма да му се налага често острене, и едва ли ще го задигне съседа за да го размени за цигари.

Тук отново виждам и връзка с Толкин, предците му са били занаятчии от Германия, но когато на власт идва диктатора и иска да наложи властта си и над икономиката, той стимулира масовото индустриално производство, за сметка на отделните занаятчии. Ръчния труд е бил не само недоходоносен, но и политически некоректен, германеца е трябвало да стане част от профсъюз и да работи в някоя държавна фабрика. Способностите и интересите са били потъпкани и баптистките предци на Толкин са решили да се преместят в Англия. Ето так са били създадени предпоставки за автора на хилядолетието да напише великите си книги където възхвала на ръчния труд, И дори преместване през морето до места където може да се твори свободно.



Тагове:   Каменната,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jones - От какъв...
24.02.2009 22:52
... език четеш и тълкуваш Библията???

А изложението ти е толкова несвързано, че в крайна сметка не се разбира, кое точно е тезата, която излагаш - индустрии, каменна ера, Толкин...
цитирай
2. jones - Има...
24.02.2009 23:04
... доста объркани неща в историята - има както объркана хронология, така и много измислици за личности и събития, а също и доста фалшификати сред артефактите. Но никак не е лесно да се докаже.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634203
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив