Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2009 17:18 - Йохан Кеплер - магия и математика
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1348 Коментари: 1 Гласове:
0



Йохан Кеплер - магия и математика, сметки и идеология

Когато се говори за Кеплер. Вднага се споменават две неща, че е астролог и че е съставил "законите" за движение на планетите. И двете твърдения не са верни и са плод на литературни упражнения и фантазии, но не и на реални факти. Все пак няма да подценявам неговото дело, а само ще коригирам невярната имформация.

1. Кеплер не би могъл да е автор на законите за движение на планетите. Самата идея за закони на движение е въведена от Нютон. Именно така се превежда думата "Принципия" на латински. Именно sir Isaac Newton създава термина и изчисленията за тези закони, като ползва езика на правото и Библията за да дефинира някои природни сили и закони, които днес са нещо толкова логично и естественно, че хората се смеят когато чуят, че Нютон бил измислил гравитацията. Истината е, че преди него хората са смятали, че камъните и предметите падат на земята, защото имали вътрешен стремеж за там от където са дощли :-).

Кеплер цял живот е споделял идеята известна и преди него като; "Душата на земята", която е обяснявала гравитацията, но това е недостатъчно обяснение и придава на неживата планета твърде поетичен образ. Все пак именно той пръв заявява, че ще може да предскаже чрез изчисления преминаването на Венера през слъчевия диск, е разбира се не успява в това дело, сметките му са криви подобно на съвременен студент, но идеята е правилна и реализирана едва от Нютон. Другото нещо, което се опитва също неуспешно да постигне е да състави уравнения за движението на планетите. Или това, което му се приписва "закони" за движението. За повече от три години, в които се е занимавал с това той е постигнал малка, но същественна крачка. През първата година се занимава усърдно, но резултата е, че се налага да изостави всички други планети и да се съсредоточи на Марс. Червената планета е най подходяща за старт на изследванията, дори е правилно заключението, че силите за движението и са подобни на силите и за движението на други планети. Това обаче е всичко, което е постигнато за цяла година наблюдения сметки и спорове с колеги, включително Тихо Брахе, които се опитват да го разубедят и откажат от тази идея, че ще може да се сътави формула за движението. През следващите две години в съзиране и записване на движението на Марс са съставени цели 40 (четиридесет!) различни метода за изчисления, като всички са погрешни, още две години наблюдение и пресмятане са пълен провал, все пак на края когато се отказва от тези изследвания, Кеплер заявява като древен пророк. Орбитата е ексцентрична елипса или яйцевидна, както са се изразявали преди Нютон и за това не може да се ичислява движението и. Кеплер дори не се досеща, че трябва да се откаже от екваториалните небесни кординати да започне да смята в еклиптични както това е направено от Нютон. Като и че всъюност му е необходим много по точен часовник, каквито също не е имало преди Нютон. В неговите "Рудолфови таблици" много популярни на времето си дори не са споменати ъгловите разлики в планетните еклипптики, а законите които са формирани от него в тях са приблизителни описания на движения.

2. Разпространена е идеята, че е бил астролог. Това е велика нелепост, бил е известен, че съставя "хороскопи", но в действителност той е бил един от най добрите математици на времето си. И това което наричли астрология или хороскопи са били най банални сметки за данъци търговия и строителство, които са били непосилни за повечето хора, а той като придворен математик и астролог всъщност е трябало да надзирава или да бъде ревизор над всички пресмятания в държавните сметки. Това което хората не са разбирали са наричали хороскопи, което всъщност си е била най обикновенна математика. По онова време хората са искали и да им се правят предсказания за лунни затъмнения, което е било правено с променлив успех, но се е заплащало добре. Естественно има съобщения за съставяни от него хороскопи и то все неверни, което е просто протестантска пропаганда против тях, а не че Кеплер наистина е писал подобни неща.

3. Друго негово постижение е, че когато му е било съобщено за поява на нова звезда той е бил първонално изключително против, но след като прави някакви наблюдения, издава книга, в което описва, че е възможно да се появи звезда която не е била виждана до тогава. Той е и автора на термина "Стеларе Новае"

Причините да му се приписват открития е, че бил няколко пъти цитиран от Нютон, а и е заемал много висок пост като придворен математик и дори съветник на генерал Валенщайн. Правилните му заключения са били оценени на младини от юношата Нютон, но успеха и доказването на идеите му са станали по време на зрелия живот на английския гении. Ролята на Кеплер в астрономията може да се сравни с ролята на Лутер във вярата, Кеплер е бил убеден лутеран и не се отказал от Библията дори и това да е коствало длъжността му. Все пак неговите идей са имали нуждата от един харизматичен пуританин за да създадът от науката това което е в момента.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Заблудите на "богоизбрания"
20.05.2009 18:50
Кеплер е гений, без койтонямаше да има Нютон. Той най-големият небесен законодател, защото законите на Нютон скоро ще отидат в историята, докато законите на Кеплер ще останат да действуват завинаги. Кеплер е велик астролог. Авторът на горните писания не познава физиката и не знае нищо за гравитацията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650015
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив