Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2009 17:53 - Романтиката на реформацията и мистиката в средната земя
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 714 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.04.2009 23:33


image

Романтиката на реформацията и мистиката в средната земя


На 13 Юли 1525 в прословутата сграда на църквата във Витемберг е сватбата на Мартин Лутер и бившата монахиня Катерина фон Бора. Освен че тази сватба е част от доктрината за следване на Библията и съпротива на антихриста, тогава папата, за сватбата Лутер и приятеля му бижутер изобретяват два много специални пръстена. За Катерина пръстена символизира разпятието със много символични детайли специално изработени за нея по идея на Лутер. Което се превръща в уникален по рода си пръстен, неговия е първия двоен пръстен, изработен така, че да не може да се раздели без да се повреди едната половина.image

Другото важно уникално нещо в техните пръстени е изобразяването на надпис, "Каквото Бог е съчетал човек да не разделя", павловата фраза на немски е първия текст изобразен на пръстен в света. Това е много интересна символика, защото централната част от Толкиновия "Властелин" е именно специалния пръстен с надпис. Едва ли Властта на Саурон и Лутер са свързани, но съм убеден, че Толкин е знаел за този пръстен и явно унищожаването на сауроновия е бил свързан със някаква символика, която Толкин е искал да извърши като символично довършване на делото на Лутер. Толкин става католик още като млад както знаем, но в доктринално отношение той стои доста далече от Рим, и явно е открил че католическата църква в Европа е извратен вариант на старата английска църква и вяра. Толкин действа като двоен агент не само с прочутата си литература, но и в християнската си дейност прикрито се опитва да опази древната вяра на Англия от изкривяваният на следващите години. Мисля че е прав в тва си дело. текстовете на Библията идват с Еразъм именно от Англия, от някакъв затворен кръг хора. Това предполагам Толкин е открил случайно докато е бил в окопите на Първата световна. И вероятно идеята за поемата "Падането на Гондолин" да я е почерпил от някой от убитите му приятели, Гондолин е преобраз на стария оригинален евангелски лутеранизъм.
Получава се интересна история на брачния ритуал, Лутер отива до квартирата на Катерина заедно с трима свидетели за да и занесе пръстена, единия е местния свещенник, адвокат и бижутрера изработил пръстена, все близки приятели. Така от тази дата имаме; пръстени и свидетели подобно на притчата за заблудения завръщащ се сим, идващ от прасетата при баща си.
Можем да благодарим на Лутер за прекрасния Библейски обичай. Това е най красивата и романтична история която бях чел наскоро.

Luther, Tolkien




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634328
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив