Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2010 22:34 - Саурон и Витгенщайн в Акалабет
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 984 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.01.2010 17:39


Саурон и Витгенщайн в Акалабет

(Ludwig Josef Johann Wittgenstein)

Никога не съм бил любител на философията и съм смятал това занимание за скучна загуба на време. Но името на Витгенщайн ме привлече не само поради звучното произнасяне на български, напомня на забраната за комбинация на звучни гласни и глухи съгласни. Чух името му във филма на Кода Нарния от предния пост и веднага реших да проверя тази неизвестна за мен личност. Автобиографията му е една от най драматичните и интересни, за сега няма да се спирам на нея, но за да се разбере какво съм открил трябва да се прочете внимателно.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Wittgenstein

Когато прочетох линка на уикетпедиата най после разбрах за какво говори Толкин в „Падението на Нуменор“. Образа на Саурон там е на Витгенщайн, бил е успешен на източния фронт, но после от "запад" идват нови войски, които го пленяват. В Оксфорд го посрещат като крал и го канят настоятелно да се завърне. "Пленителите" му не разбират неговите идеи подобно на философите в Оксфорд. Все пак Нуменор не е точно Англия, "Децата на Хурин" е типично английската книга на Толкин, другите са по духовни. Нуменор е "острова на философията" и по специално на английската такава. Описанието много напомня на Атлантида и с измислицата на Платон също трябва да се занимая по подробно.

За сега ще се спестят подробностите в сравненията, историята на Нуменор е историята на Английската философия от най ранни известни години представена от Толкин в митично-романтичен вариант. Тук не се разкрива какво се крие зад смисъла на пръстена на Саурон, който е изработен след като Нуменор потъва, свързан e със самата философия на либерализъм представяна като окултизъм. Не случайно една от статиите на български за Витгенщайн, излязла на челно място в търсачката е в сайт за окултизъм. Акалабет е била написана специално за него и не случайно той се отказва от много от идеите си в края на живота си. Така Валарите, Толкин и неговите приятели вярващи автори, преподаватели и историци побеждават Саурон. Не човека Витгенщайн, но духа на терор и деспотизъм стоящ зад либерало фашистката философия в него. Последните си години "Саурон" прекарва в западна Ирландия сред рибари и други обикновени хора, които до тогава е презирал според намерени записки в дневниците му. Например е твърдял публично, че е раздал имуществото си на богатите, защото бедните се развращавали от доброто, християни като Толкин и Луис не са изповядвали такива емоционално натоварени идеи.

Бонус откритие, интересен е факта как къщата проектирана от него във Виена за сестра му е станала част от Българското посолство. Лесно може да се отговори на това, имота на австрийското посолство в София на бул. Руски, едно от най скъпите места у нас и нашите дипломати са натиснали да получат реципрочна по стойност и местоположение сграда във Виена, като разбира се са намекнали за отстъпки при инвестиции и така са лапнали тази къща. Нищо чудно „Мтел“ да е бил продаден с взимането в предвид на подобни клаузи.

 

Tolkien, history

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3644770
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив