Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2010 19:05 - Най полезен софтуер за изучаване на новозаветен гръцки
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1173 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 26.01.2010 11:11


Най полезен софтуер за изучаване на новозаветен гръцки

Едва днес забелязах, че още през есента руснаци са подобрили значително интерлинеара си като са махнали александрийския вариант на текста и са сложили UBS3/NA26. Като вече са добавени функции за търсене и на части от думата на гръцки, което е главната методика за откриване на смисъла на думи и пасажи когато превода е неудовлетворителен или направо налучкващ смисъла на НЗ.

http://www.grandutils.com/RU/GreekNT/

Но холандците не спят и преди няколко часа, докато пишех този пост пуснаха упдейт на най разпространената безплатна версия на интерлинеар с множество странични инструменти и версии за търсене. Някои от тях малко излишни.

http://www.scripture4all.org/

Все пак нека не подценяваме интерлинеара, както някои ще сметнат ползването на такава програма. Директното сравняване на превода и гръцкия е начина да се открият най ценните неща в текста, всеки един е започнал четенето на текста на родния си език и прехода към гръцки трябва да е по плавен и с осмисляне на разликите и изгубените значения. Ето защо точно такива "преходни" програми са от значение. НЗ гръцкия език е ангелски и коренно различен от всеки човешки начин на общуване, това предполага осмислянето да се извършва с помощта на подобен метод на паралелно сравняване думи. При мен правилното възприятие преминава през изкривяванията идващи от езика и слабостите на превода, посочващи къде трябва да се търси важния смисъл. С това не омаловажавам делото и способностите на преводачите, всъщност именно допуснатите грешки, пропуски и неточности са се превърнали в камъни, които не хвърлям по други, а ползвам за градежа на най вярното Слово.

Все пак ясно е, че всички Библейски програми имат такива възможности, като моя фаворит е The Word, българските програми не предлагат такава важна функционалност.

New testament




Гласувай:
1



1. panazea - Mnogo interesna info!
27.01.2010 20:27
Blagodarq!Pozdrav!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645050
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив