Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 18:53 - Чадата на лукавия или на фалшивия?
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1194 Коментари: 2 Гласове:
0



Чадата на лукавия или на фалшивия?

В пасажа Мт.13:24 — 44 втората земеделска притча, след прочутата преди това за четирите вида почва. Двете притчи имат няколко коренни различия, което показва произхода им от два различни източника. В първата притча хората бяха символизирани чрез земята, както Христос е представител на материята така и хората са земята, която се облагородява от Словото. Във втората притча земята си е земя, а хората са семена като едните идват от лукавия, а другите хубавите от Христос. Това е напълно безсмислено, всички растения и семена идват Бога, плевелите са растения само когато растат на неправилното място. Извън житните ниви те са си просто растения. Споменаването на плевели на друго мястo Библията няма, няма и "чада на лукавия", това даже мерише и на някаква ерес. Да знам, че звучи либерално, но човек става сатанист не преди да се е родил, а след това. Ангелите наистина ще пратят грешниците в ада, но това няма да е защото те са създадени от дявола. Освен че думата за плевел се среща само тук, има и много странен вид.
Може още много да се размишлява над въпроса, но според мен ще е по-добре просто да се забрави целия пасаж. В него са вмъкнати и стихове от другите две Евангелия, сега вече виждам как са се появили толкова много повторения, явно освен събитията около голгота другите повторения трябва да се преразгледат и излишните прескачания да се отмахнат.

gospel



Гласувай:
0



1. icebarbi - Мисля, че първо е хубаво да проучиш ...
29.04.2010 19:10
Мисля, че първо е хубаво да проучиш въпроса с повторенията. Те не са никак случайни и си имат своето важно място в езика и кулурата на тогавашните народи !!!

"Сеячът на доброто семе е човешкият син" (Мат. 13:37). Христос бе дошъл не като Цар, а като сеяч. Не за да свали царства, а за да разпръсне семето. Не за да посочи на последователите си земен триумф и национално величие, а за да събере една жътва след търпелива и упорита работа, придружена със загуби и разочарования.

Божието слово е семето. Всяко семе носи в себе си зародиш, в който е обгърнат живота на растението. Така и Божието слово има живот. Христос казва: "думите, които съм ви говорил дух са и живот са" (Йоан 6:63).

"Семето, посято на камениста земя, не намира дълбока почва. Растението бързо израства, но коренът не може да проникне в скалата, за да намери храна за поддържане на растежа си и скоро загива. Мнозина, направили от религията свой занаят, са слушатели уподобени на камениста почва........ Има мнозина, които твърдят, че служат на Бога, но не Го познават от личен опит. Желанието им да вършат Неговата воля се основава на собственото им предразположение, а не на дълбоко убеждение, произтичащо от действието на Светия дух. "
"Това е “оня, който чуе словото и го разбира”. Слушателят, сравнен с добрата почва, приема Словото, “не като човешко слово, но като Божие слово” (1Сол.1:13) Само оня, който приема Писанията като Божи глас, отправен към самия него, е истински ученик.... “който дава плод”. Онези, които след като са чули Словото, го съхранят, ще принасят плод чрез послушание.Прието в душата , Божието слово, ще бъде възвестено чрез добри дела. Неговите резултати, ще се разкрият в христоподобния характер и живот......и така ще принасяме плодовете на Светия дух – “кой стократно, кой шестдесет, кой тридесет.” "
цитирай
2. icebarbi - "Чрез притчата за сеяча Хр...
29.04.2010 19:12
"Чрез притчата за сеяча Христос представя различните резултати от сеитбата, като зависещи от почвата. При всеки от случаите сеячът и семето са едни и същи. Така той поучава, че ако Божието слово не извърши своето дело в сърцата ни, причината трябва да се търси в самите нас. Но резултатът е в наша власт. Истина е, че не можем сами да променим себе си, но възможността за избор е наша и върху нас пада отговорността да определим какви ще станем..... Градината на сърцето трябва да се обработва. Почвата трябва да бъде разорана чрез дълбоко разкаяние за греха. Отровните сатанински растения трябва да се изкоренят. Веднъж обрасла с тръни почвата може да бъде преобразена само с усърден труд. "

Засятото край пътя семе представлява Божието слово, попаднало в сърцето на невнимателен слушател. Сърцето, което отваря място на търговията, удоволствията и греховността на света, е подобно на утъпкат от хората път. Хората слушат словото, но не го разбират и не забелязват,че то отправя призив към самите тях. Както птиците са готови да изкълват зърното от пътя, така и Сатана е готов да отмъкне семената на божественат истина от душата. Той се бои да не би Божието слово да разбуди нехайните и да въздейства на закоравелите сърца.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634418
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив