Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2010 23:26 - Самсон без Далила, редакция на #6, #7, #8 книги
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 419 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.05.2011 23:04


Самсон без Далила, редакция на #6, #7, #8 книги

В предния пост изясних какви точно трябва да са имената книгите, сега ще направя кратко изясняване на редакцията. В книга #6 която наричам „Наследството на Йосиф“, първа глава е твърде обща и несвързана, началото е в глава 2 и до края на превземането на Йерихон в 6:25 всичко е ок. Но от стих 26 започват проблемите, няма човек като Ахан няма град Ай, няма клетва на Исус Навиев да не се построява отново града, всъщност всички места в които е споменато за неговото построяване са или вмъкнати допълнително. Йерихон след този пасаж е окончателно забравен и това ще помогне да се изчисти по нататъшния текст с него. Следват още измислени текстове, като например договора с Гаваон, неясни детайли около войната, детайлното изброяване на унищожени царе и дори описание на дяловете на трите племена от другата страна на реката. Реалния текст се подновява в #14, с описание на подялбата на земята и свършва с това, описанието на „прибежищни“ градове е също безсмислено в глава #20. Както и целия текст до края с изключение на двата пасажа със споменаване на погребението на Исус и на костите на Йосиф. Което е и най главното дело в тази книга и което даде и нейното име. Това става през 2552/3АМ

Следва книгата Рут или Свещеника и неговата съпруга, както я озаглавих. Действието се развива в периода 2580АМ – 2620АМ, точно 500 години преди строежа на Храма, като точния символизъм и съпоставка на събитията не е ясен за сега. Това е книгата отличник като само стих 1:1 е добавен. Едва вчера разкрих че книгата трябва да е #7, съответства на седмата заповед „не прелюбодействай“, това е единствената семейна книга и тя е преди следващата книга Съдии.

Съдии или по правилно книгата на Самсон съдържа само три глави от 13, 14 и 15, като дори и 13:1 е излишна. Реално историята на Самсон започва през явяването на ангела на родителите му и свършва със разцепването на „трапа“ в Лехий каквото и да значи това в глава 16 има повече от колкото е нужно жени и пикантности. Вярвам че да се убият 1000 филистимеца с оселова челюст е достатъчно показателно събитие, изразено в човека. А разцепването на трапа и избликването на вода отговора на земята за това геройство. Очевидно е че глава 16 се опитва да даде липсващия кайнов драматизъм на образа на нефилима. Самсон не само че не се проваля както е описано в глава 16, но е повече от успешен освободител. Това ново откритие вероятно трябва да се разпредели така хронологично. Ражда се през 2800АМ чудотворно, както Исаак и е съдия до към 2920АМ когато трябва да започне петата „охранена крава“, на Йосиф. Хронологията за по късно , преди малко поне канонизирах окончателно книгата от която останаха само 3 глави и стана по кратка дори и Рут, по дълга е само от Псалм 23.

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AsDLMmdMtyutdC1KeDZKTlAxRGV3UURjTHAzS0VXaGc&hl=en_GB#gid=0

 

decalogue, old testament

 

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649798
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив