Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2010 22:32 - Уточняване родствата в книгата Рут
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 663 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.07.2010 19:19


Уточняване родствата в книгата Рут
Хронология и цели на пътуването в книгата Рут
image
Това е основно разширен и допълнен стар пост.
Хронологията в тази книга, която се оказа не добре отразена в предни постинги и тук ще има уточняване. Датирането трябва да започне през 2520АМ, когато е началото на втората "угоена крава" в хронологичното видение на Йосиф. Тогава се ражда Рахав, а не Вооз както мислех по-преди. След това през 2541АМ, когато е унищожаването на Йерихон Раав е вече "блудница", всъщност само разведена, точно на деня на Пасхата се ражда Вооз и когато на седмия ден града е превзет, на осмия детето е обрязано. Майка му е вече вдовица и вероятно на деня на петдесетница се жени за Салмон, който осиновява детето. Следващата дата е 2580АМ, когато се ражда Наоми на двадесет години подобно на Мария ражда Маалон и Хелеон през 2600АМ, това е точно 500 години преди строежа на Храма и 1500 преди Христос. След още двайсет години, заедно с мъжа си в годината на юбилея за завършване на строежа на Храма, но 500 години преди това, семейството на Елимелех се премества в Моавската земя, за да отглежда зърно, Това става, защото годината 2621АМ е юбилейна и в тяхната земя не се сее и жъне. Така предната година те заминават в Моавската земя, която няма забрани за почивка в седмата година и засяват зърно. Те ще са първите на континента на Сим, които ще отглеждат зърно, доскоро преминаващия народ през региона е ядял манна, хляб от небето, всъщност това е било растение поникващо за една нощ и даващо зърно с подобни свойства на житото, но не е точно пшеница или ечемик.
Континента на Сим е образ на Духа и там до тогава не имало посеви, местните са били изключително овчари. Елимелехови не са отишли там поради глад, едва ли глада ако има ще засегне едно семейство. Явно е трудно да се каже, че това е била точно Божията воля, защото Елимелех умира в края на същата година, вероятно след сеитбата, а в самото начало на следващата умират и двата му сина през 2622АМ. В смъртта им има много дълбок символизъм, който не мога да разкрия напълно. Явно бивайки погребани там са белег на неспособността на душевното да вирее на територията на духовното Слово. Наоми се завръща и довежда Рут, която е наречена Моавка и е от родословието на Лот, последния от родословието на първородния на Тара Аран. Рут се превръща последната съпруга чужденка със символично значение за родословието на Месията, нейната тъща майката на Вооз бе от потомците на Хам, както и самия Вооз бе осиновен от Салмон. Следващите съпруги на мъжете в родословието бяха само израилтянки. При завръщането на Наоми и Рут, те се включват в първата жетва ечемичената, която е в седмицата на безквасните хлябове. Овид се ражда на следващата година 2622АМ = 6*17*23, точно 2000 години след Енох. Предната година 2621 е не само юбилейна, всъщност седемнадесета по ред, но е и просто число.
Сега е ред да се изясни и родството, за което се споменава. Не е ясно защо не е уточнено, вероятно преводачите са си позволили повече волности. Елимелех е явно по-малкия брат на Салмон, за това той се отделя от родната земя. Вооз и Хелеон са братовчеди. Споменаването на някакъв дял, който се откупува е дела в наследството на по-малкия брат. Това е указание, че по-малкия брат е начало на ново родословие, защото най-големия син е продължител на бащиния род. Така Вооз е най-големия син, но той е осиновен, не е родно дете на Салмон, а само е от майката Рахав. Споменаването на "бащиния и дом", който ще се спаси от Йерихон е включвал нея и детето и Вооз. Така Вооз не е могъл да наследи бащината линия на Салмон, това наследство се пада на втория син в случая анонимния близък родственик. Макар и второ дете, той е родния син на Салмон и продължител на бащината линия. Ето защо се казва, че той се отказва от наследството на Елимелех, Маалон и Хелеон, за да бъде продължител това на Салмон. Така той преотстъпва наследството на Елимелех, на Вооз доведения си брат, който става основател не точно на нов род, а продължител на рода на Елимелех, въпреки че в родословието е споменат като потомък на Салмон. Вооз е #11, Салмон #10 в родословието на Христос

time, old testament


Тагове:   Time,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3633847
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив