Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2010 18:36 - Заблудата с рибата
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 797 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.08.2010 18:37


Заблудата с рибата


Една от най-безсмислените измами в Библията е "рибната измама". Никъде в текста няма споменаване на риба, още в Битие тези същества сега наричани риби се споменават като животни "раждащи се във водата", това е описанието им, няма отделна дума. Навсякъде, където е споменат термина е изкуствено добавяне. Например книгата Йона е измислица основана върху погрешна интерпретация и превод на стиха, в който Христос предрича трите дена на собствената си смърт. А двете риби добавени в Мт.14:17 са някакво недоразумение, както съм споменавал ситите са ядели предимно и само хляб и риболова е било някакво изключение. Апостолите например не са били рибари, нямало е притчи с мрежи и подобни споменавания.

Умишлено няма да се впускам детайлно посочване и разглеждане на рибните пасажи. Текста трябва да се преработи и добавките да се отрежат веднаж завинаги и дори да се забрави, че ги е имало. Вероятно фалшификаторите са били някакви корабособственници в днешна Италия и това ги е накарало да вкарат рибния елемент в Евангелията. Дорисега за голямо съжаление разбирам друго, поставянето на рибен образ символика на изображения и стикери е подигравка той повече прилича на цинично изображение, не на християнско.


new testament


Сър Гауейн и зеления рицар


Това произведение започващо с крал Артур и рицарите на кръглата маса е погрешно споменавано от тълкувателите като средновековно, но то е всъщност от епохата след гражданската война в Англия. Само няколко образа от поетичното произведение можах да разпозная. Първия и най-важен е разбира се "кръглата маса" и крал Артур, които са образ на някоя от пуританските институции, която е била в конфликт с някакъв "зелен рицар" невиждан до тогава. Предизвикателството и рязането на глава са митичен образ на някакъв конфликт, за който сега нямаме информация. В следващите части виждаме познатата от романтизма образност, в която настроението на героя и мислите и идеите на автора се предават чрез описания на природата, климата и пейзажа. Смята се, че този жанр е започнат от новелата Атила, но известния френски автор явно е заимствал този похват от англичаните и вероятно това произведение. Следващото разпознаваемо символично събитие е "съблазняването" на Гауейн от жената на някакъв червенобрад земевладелец. Това е указание за опитите автора да бъде привлечен като работник в нещо си. Например предложението за пръстен е оферта за свещеник, монах или преподавател, в миналото учителите са били свещеници и всички религиозни служители са носели пръстен. Автора явно има подходящото образование, като е и очевидно от текста, че е дори някакъв специалист по лингвистика и литература. Следващото предложение прието все пак Гауейн, което име вероятно трябва да е нещо като Гари Уейн приема зелена препаска, което е указание според мен за парадната лента, на която се закачва кавалерийската сабя. Г. Уейн явно става офицер в армията, а последващите събития, в които зеления рицар иска да му реже главата са образ на опасностите на военния занаят или някакви лични преживявания. Основната линия в творбата е не митологията, а импресионизма и литературните похвати наложени върху личния живот и вероятно представени на потомците на автора като автобиография на техния предтеча.


poetry




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646226
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив