Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2010 11:54 - Кой действително е открил “златното сечение”
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1176 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 22.09.2013 00:09


 

Какво символизира отношението на диаметрите на земята и луната ?

Диаметърът на земята е 12756(42) km, на луната 3474 km това прави приблизително 3,66, малко над продължителността на годината

- - -

Кой действително е открил “златното сечение” ?

Терминът “златно сечение” идва от описанието на Кеплер за наличието на мистицизъм в триъгълника наименуван на негово име със страни 5, 4 и 3 пропорции. Той всъщност е първия, който вижда или популяризира в книги символите в математиката, не просто като удивителни и интересни сметки, но и послания за духа на вярата. В справочниците се споменават Евклид, за който споменах е псевдоним за Нютон и на чието име неуместно са приписани множество елементарни математически правила. Споменавания италианец Fra Luca Bartolomeo de Paciol, приятел на Леонардо е по-късна измислица на фалшификаторите на манускрипти, след като цитира Евклид явно е дело на измама. Покай Евклид виждаме некоректно авторство и на други “древни” формули, като така наречената “Питагорова теорема” за правоъгълния триъгълник. Няма причина хората още от самото си начало да не са намерили това елементарно свойство. Тогава възниква въпроса, а поради каква причина тя е приписана на някакъв си Питагор, който всъщност е философ и политик, а не учен? От тогава идва от източниците на популяризиране на философията му. Името му е свързано с множество хора представящи се като последователи на философията му и един от тях е Кеплер, както е измислен популяризиран мита за Коперник, така Кеплер разпространява названието “питагорова теорема”. Именно Кеплер започва да прави връзка на математиката и астрономия с философията, като специално неговата заслуга е да вкарва идеи от философията в природата, а не обратно както практикуват питагорейците, преди него. Те прибавят към ученията си астрономически и природни факти, като например зодиака, докато Кеплер започва да търси обратната връзка на човешките идеи в природата. По-известни последователи са астронома Хершел и писателя богослов К. С. Луис.

- - -

Какво символизира Съзвездието Орион ?

Това звездно образувание е събрало едни от най-ярките звезди мъглявини видими без телескоп още от древността. Ако се разгледат по-простите снимки ще се види, че е всъщност образ на Самсон, който разкъсва “пресните тетиви” или “Ленените въжета” с които е бил вързан от Далила, за да го хванат филистимците първите два пъти. Целият мит е разбира се измислен, няма жена на име Далила в Библията. Самсон се жени за филистимска и след като убива 100, не 1000 както е в текста филистимеца, разцепва трапа в Лехии, което се превръща в естествена граница между филистимците и израилтяните. Млечният път вероятно символизира това дело.

Съзвездието се вижда най-добре през зимата както показва тази снимка;

http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap101226.html

Ето и древни изображения на Самсон разкъсващ въжетата;

http://bp0.blogger.com/_beU5MEz4sZ4/Rcp0RU27XpI/AAAAAAAAABw/Vasgg6eURrw/s320/orion.gif

http://www.vtspaceeducation.org/images/vsep/91710-004-A3498610.jpg

Кучетата под “Орион” са вероятно филистимците.

http://www.zyntara.com/VisualAstrologyNewsletters/van_April2007/hare_dog3.jpg

time, history, science



Тагове:   Time,   science,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634474
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив