Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2011 21:54 - Защо е бил осъден Джордано Бруно
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1148 Коментари: 2 Гласове:
0



 Защо е бил осъден Джордано Бруно

Мита за учения-мъченик се насажда във всяко едно казионно заведение и споменаване на името му свързано със религиозно преследване е задължителен цитат за всеки атеист с апетити за кариера в астрономията. Крайно време е да кажем "баста" на този идиотски мит.

На линка на уикедпедиата има сравнително детайлно животоописание, което представя родения в миналото известен град Нола близо до Неапол, за който имам основание да сматам, че е изиграл важна роля за Новия Завет в по-ранни години. Именно този бурен живот на непрекъснато пътуване, започване на нова работа като преподавател и скоропостижно и унизително изгонване е в основата на причината за осъждането му. Приживе той бързо печели симпатии и авторитет, по метода на съвременните учени, чрез писане на безсмислици, но по наистина впечатляващ и авторитарен начин. Разликата със сега е главно в липсата на достатъчна наситеност на красиво написани бесмислици, докато днес по-важна е средата на представяне и привлечените средства.

Поради конфликтния си характер е принуден да се мести често като поне веднъж във Венеция, където явно е и успял да измъкне доста пари не са му позволили да се измъкне и са го арестували. Какво точно се е случило в последствие не е ясно, но със сигурност не е бил съден за ерес и горен на клада. Книгите му са прекалено философски и бесмисленни за да се определят като верни или не и да бъдат обявени за ерес. Интересно е все пак свързването му със коперниковата теория, оказва се че в Англия някакъв шегаджия му се е подигравал, като е сравнявал въртенето на планетите със въртенето на главата му. За безбожниците от 19-ти век това е било достатъчно основание да измислят смъртна присъда на клада, каквато се е практикувала не от християни, а от същите тези престъпници.

http://en.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno

science, history, 



Тагове:   science,   history,


Гласувай:
1



1. yotovava - Истината е някъде там :)
13.03.2011 22:06
Поздрав
Валя
цитирай
2. nre - Нали уж беше казано "Не съди, ...
30.03.2011 19:51
Нали уж беше казано "Не съди, за да не бъдеш съден", а вие анатемосахте всички учени набързо. Като се разболеете ходете на църква вместо на лекар!

Това невежеството е било голям бич навремето, очевидно продължава и до днес. Но явно дори задължителното образование не Ви е помогнало.
Пише се 'безмислени', както и 'безсмислени', но не и 'беСмислеННи'.

Поздрави и залягайте над учебниците, за да не словоблудствате.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649827
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив