Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2011 17:51 - Светената вода на пеницилина
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.03.2011 14:46


Светената вода на пеницилина

Днес гледах австралийския документален филм Penicillin The Magic bullet ( http://www.imdb.com/title/tt1097593/ )  за откриването и разпространението на лекарството.

Истината за това чудо на медицината е много по-различно отколкото се показва във филма, в него има доста добре поднесена историческа информация, но химическото обяснение на самото лекарствено действие е пренебрегнато. Истината е наистина чудна, Александър Флеминг наистина вижда как плесента попаднала на лабораторната проба е убила бактериите в нея, но причината не е в някакво специално съединение, а във факта, че плесените както всички растения разграждат въглероден двуокис и отделят кислород. Именно отделения кислород във водата, плесента расте както над, така и във влажни места е убиеца на бактерии. По време на войната в близкия изток и по-специално именно в Либия, явно неслучайно съвпадение със сегашната ситуация там, австралийски лекар прилага успешно лекарството върху открити рани на множеството жертви на военните действия. Той въвежда революционна тогава методика, вместо раните да се оставят открити, те се третират с пеницилина и се зашиват и превързват. Причината за успеха е именно в антисептичното действие на тази "Светена вода", допълнителния кислород убива всички бактерии и дори окислява вредните органични примеси.

В днешно време нормалните лекари са се отказали от плесените, вече има доста по-ефективна кислородна вода, както и много други химически антисептични в-ва. Така и не разбрах, защо никой не обявява официално, какво е реалното действие на "пеницилина" знам, че за него е присъдена нобелова награда, но такова в-во все пак няма. Анти бактериологичното действие е в следствие на екстра кислорода във водата, в която са развъждали плесените. Повечето кислород просто дави бактериите както човек би се удавил, ако го потопят по вода.

 chemistry, science



Тагове:   science,   chemistry,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646595
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив