Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2011 19:18 - Четирите реки и морета в Битие 2 и откриването на Асирия
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 782 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.04.2011 20:32


Четирите реки и морета в Битие 2 и откриването на Асирия

 

В Битие 2 има нещо като предговор на вкарването на Адам в Едем, като пасажа Бт.2:10-14 описва някакви странни 4 реки. Самата история на градината бе описана в по предния постинг, нещо пикантно и нецензурно от някои манастир в Англия. Смисълът на 4-те реки е начин да се даде по-духовен смисъл на една специфична територия. Споменаването на тези реки като главни е свидетелство за доста късно написване. Самото наименуване и определяне на понятието река, в която се вливат множество други реки и потоци е относително и се ползва за говорно и административно улеснение. Явно този пасаж е написан, когато света е вече бил заселен и имената на реките са били общо приети и са имали стопанско и административно значение. Това стеснява мястото на търсене до западна Европа.

Само едно място на света е било в миналото определяно като "Рай" от, където са изтичали 4 реки, това са Европейските Алпи и 4-те "главни" реки започващи от планините, Рона, Рейн, Дунав и По. И четирите реки се вливат в 4 различни морета като така определят тогавашните граници на католическия регион на владеене.

Първата река е записана като Фисон, това е река Рона, тя "обикаля", тоест прави завой на юг, като така все едно избягва йезуитските територии на западна Франция, които са били силни противници на Рим. Земята Авилат е градчето Авиньон, в миналото важен религиозен център. Влива се в западното средиземноморие, което за италианците е било в миналото различно море от източното.

Втората река е Гион сега Рейн, а земята на Куш е днешния регион на Кьолн. Второто море е Северното.

Третата е наречена Иедекел и съвсем директно се казва, че тече на изток както река Дунав. А Асирия е Австрия :-). Влива се в Черно море, което е "третото" море.

Четвъртата река е вече наречена Прат, което почти съвпада с името на река По. Тя се влива в Адриатика, което се е смятало за различно море поради разделението на Апенинския полуостров. Името Ефрат идва от същия корен, както и името на град Ферара или Ефес. За тази река не се споменава къде тече, явно автора е смятал, че всичките му читатели са я виждали, докато другите три реки не са. 

 

history, location, 



Тагове:   history,   Genesis,   location,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645664
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив