Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2011 13:16 - Вечерната молитва на Апологета
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 844 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.04.2011 15:32


 Вечерната молитва на Апологета

 

От всяка моя многострадална борба и най-вече

От всичките успехи мои, които сигурно съм отбелязал;

От разума издигащ се към Твоя взор,

От който ангели плачат, а тълпа ликува;

От всичките ми доказателства за Твоята непреходност,

Моля те, дори и да не дадеш знак, освободи ме.

Това бяха мисли, като монети. Не бих уповал на тях,

Но само на Теб, те са с тънък релеф на Твоя образ,

От всички мои мисли, дори и от тези за Теб,

О ти свята Тишина, покрий ме и освободи.

Господи на тясната врата и игленото ухо,

Отнеми от живота ми дребнавостта.

 

The Apologist’s Evening Prayer

 

From all my lame defeats and oh! much more

From all the victories that I seemed to score;

From cleverness shot forth on Thy behalf

At which, while angels weep, the audience laugh;

From all my proofs of Thy divinity,

Thou, who wouldst give no sign, deliver me.

Thoughts are but coins. Let me not trust, instead

of Thee, their thin-worn image of Thy head.

From all my thoughts, even from my thoughts of Thee,

O thou fair Silence, fall, and set me free.

Lord of the narrow gate and needle’s eye,

Take from me all my trumpery lest I die.

 

poetry, 

 

 

Smaug the Magnificent & Bard the Bowman, Gollum

 

В Книгата Хобита Толкин прави описание на неща видени в района на Лийдс, където е бил преподавател. Новелата е пълна с вдъхновения от сградите и местността, където е живял и преподавал няколко години.

 

Smaug the Magnificent е името на дракона в Хобита той определено е образ на парите и банките. Според Хобита Смауг идва от север и завладява Самотната планина, на снимката по-долу е показан драконов образ като че ли излитащ от Old Yorkshire Bank building, Leeds, след което Смауг Великолепния е връхлетял в сградата на стара библиотека, The old library in Holbeck. Мястото се нарича Holbeck и в миналото е било известно като едно от най-индустриализираните. Там са били първите 5 фабрики за производство на локомотиви, но по времето на Толкин са били вече затворени. Смауг е представен като потомък на древни дракони, последния останал от тях. Смауг също бълва огън и дим като стар парен локомотив, червения цвят на сградата е приписан и на него, а книгите в библиотеката са "съкровища" според Толкин. От Самотната планина, където обитава Смауг изтича река, Холбек е взел името си местния поток, а адреса на библиотеката на Nineveh Road придава и Библейска мистичност на мястото.

 

Bard the Bowman е война от езерния град убил дракона Смауг, образа му е взет от старата черковна сграда St. Bartolomeu, като е описван облечен в черно, подобно на черквата, а черната стрела е образ на черната кула със сребрист връх наистина приличаща на стрела. В Лийдс има и паметник на Черния принц, статуята често е място за кацане на гълъби, а Бард си говори със стар дрозд, даже на снимки изглежда като чели статуята се е обърнала към живия гълъб кацнал на рамото му. На постамента има образи на стари битки от времето на Едуард образ за битката на петте армии. Едуард подобно на Бард не става крал, една от ъгловите фигури е някакъв свиреп звяр и това е вдъхновение за появата на Беорн на полесражението.

 

Beorn е името на бащата на Ваалам, но на места значи и лампа. Самият Беорн е образ на Честъртън, а езерния град на LEEDS CASTLE, кралството на Елфите, в което са затворени джуджетата, а Билбо стои невидим е университета, в който преподава, реката, по която пускат бурета са кръглите покрити лодки за туристи в местната река, които наистина приличат на бурета и вероятно са толкова неудобни. Руините на древния град Дейл са величествените руини на  Kirkstall Abbey. Орлите, които се появяват, за да спасят веднъж джуджетата, са едно изображение на орел на входа на кръчма, сякаш изхода от мястото е чрез птицата както ситуацията с вълците в книгата. Освен това в Лийдс имат бухали на градския герб, както и изображения навсякъде из града дори и на частни къщи, вдъхновение за появата на орлите в битката на петте армии.

 

https://picasaweb.google.com/Bogoizbrania/TUpSJD#

http://www.flickr.com/photos/johnnyg1955/2697417746/in/photostream

 

Образа на Gollum се появява още в Хобита и мините на Мория са образ на оксфордския университет, място наистина древно, но в началото на 20-ти век пълно с орки. Толкин влиза там "насила" и само благодарение на "мъдреца", както той се изразява за съпругата си е спасен от изяждане от орките. Съпругата му не учи в университета и се учудва как е успял да се измъкне от там, както Гандалф се учудва за чудотворното измъкване на Билбо от тунелите. Джуджетата, образи на английските писатели са заедно с Гандалф намек за добрите познания по литература от Едит. От там все пак Толкин намира пръстена, според първоначалния вариант го получава в следствие на познаване на гатанките, образ на изпита при професорите, които са новели монашески златен пръстен. Така първоначалния образ за голума е някой негов преподавател в Оксфорд, който е имал пръстена на това място от много време. Във Властелина вече има промяна в образността, първоначално голума дебне задругата на пръстена, която е образ на литературния клуб инклингите, в които участва Толкин. Това е образ на писателката Дороти Сеиърс, която е присъствала на много техни събрания. Историята за намирането на пръстена във Властелина идва от личния живот на друга Дороти, става на въпрос за Dorothy Parker, която за времето си е първата жена писателка извършила аборт. Във властелина Голума намира пръстена на рождения си ден, като убива братовчед си, с тази ужасяваща сцена Толкин дава мнението си за аборта, убийство на рождения ден.

 

Tolkien, 



Тагове:   poetry,   tolkien,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648745
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив