Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2011 18:55 - Какво значи хвърлянето на бебета в Изход 1:22
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 830 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.04.2011 19:22


 Какво значи хвърлянето на бебета в Изход 1:22

 В Изход 1:22 е описана ужасяваща заповед новородените момчета на евреите да се хвърлят в реката, не е Нил както е в нашия превод, не е и дори река По въпреки съвпадението на анчина на изписване. Египет със сигурност е южна Италия или Сицилия.

От текста по-натам излиза, че единственото бебе хвърлено наистина в реката е само Моисей. Не се обяснява дали другите новородени са се отървали и как. Не се обяснява и очевидното, че след време поради някаква причина заповедта е била прекратена официално, ако въобще е била издавана такава заповед.

Въпреки липсата на сведения преди малко все пак намерих отговор на въпроси интересващи само мен. Причината да се хвърлят в реката само момчетата и защо това се случва само на Моисей и кога е отменена заповедта, е в уточняване на ситуацията и тя е следната.

Под това хвърляне се разбирало задължителното католическо кръщение на момчетата преди обрязването им, за момичетата не е толкова спешно, не става на въпрос бебето да бъде оставено в реката, за да умре. Някъде в южна Италия са решили така да застраховат обрязваните деца от гарантирано демонясване чрез предварително кръщение и за това са издали такава заповед. В последствие тази история е била вкарана в причината за напускане на Египет, а тя разбира се е друга.

Този ужасяващ момент е споменат само мимоходом в деяния 7:19, явно редакторите на двете книги са били доста близки и са знаели за какво точно става на въпрос. В Дн.7 не се споменава за загубване и смърт на изоставеното бебе, а само за "хвърляне" все едно се коментира бейзбол.

 Exodus, 



Тагове:   Exodus,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634120
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив