Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2011 16:58 - Гатанките на Евклид и Архимед
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1350 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 08.07.2011 19:30


Гатанките на Евклид и Архимед

 

Имената Archimedes и Euclides са видимо измислени от англичани поклонници на математиката в опит да придадат на тази слабо уважавана наука през 15-ти и 16-ти векове повече авторитет и дори социален статус поне толкова колкото и философията. Една от целите им е да се сравни математиката с философията, като произлезли от древните гърци от най-стари времена, заедно с други дисциплини като реторика, литература и поезия. Така се очаква уважение и авторитет в обществото, от царете и естествено спонсорите. В миналото почти всички средства за "наука" са отивали в "медийни" направления, подобно на огромното внимание, което се обръща сега на медицина и екология.

 

Isaac Barrow предшественника и личния ментор на все още младия Нютон, издава първото публикуване на Елементите на Евкилд, точно когато sir Isaac Newton се премества в Кеймбридж. Целта е да се сравняванят и антропоморфизират откриването на най-елементарни правила в математиката с тези във философията. Така откритията приписвани на Archimedes и други древни гърци са били всеобщо разпространени и известни. Но когато се намери "откривател" и то с гръмко име като Архи-Мидянина, какъвто е смисъла на латински, то и съвременните му ученици получават значително повече респект от дотогавашното мнение, че смятането е занимание на простолюдието. Смисъла на това фиктивно име е очевиден, по-интересно е значението на името Euclides, което разкрих преди малко.

 

Eu - c*l - ide*s = European calculus ideas

 

Eu    = European

cl     = calculus

ides   = ideas

 

 

Други имена имитация на откритията на Нютон след неговата смърт са Hipparchus, Aristarchus of Samos и др,

 

Други известни имена

Claudius Ptolemaeus, е реално име на човек занимавал се с астрономия и други неща, само че той не е толкова древен обитател колкото се твърди. Град Александрия е и сега съществуващ град на юг от Торино, преди културен център на областта Пиемонт. Живял е в периода около 14 – ти век.

Apollonius of Perga, също реално съществуващ „геометър”, на когото се приписват някои елементарни пресмятания на планиметрични фигури.

Pitagoras, на това име е кръстена неоснователно "питагоровата теорема", но той само философ с огромно влияние и ученици в Европа през ренесанса. Математическите му постижения са интерпретация и заслуга на Кеплер, един от първите свързващ философията с математиката или по-скоро ползващ математиката за промотиране на философски учения. Именно на Кеплер е заслугата и първите усилия математиката да се приема като наука, не по второстепенна от философията.

Thales, за когото споменават както Аристотел и Херодот е също само философ участвал във война, на когото била приписана чудотворна мъдрост призната както от собствения му цар, така и от противника. Неговото име се ползва, за да се прокламират рационалните методи на доказателства започнати от младия Нютон още като студент в Кеймбридж.

Eratosthenes с неговото прочуто измерване на диаметъра на земята явно не-случайно има такова кръгло и оголено теме на рисунките му, Името му е мит създаден от Нютон, което значи;

 

 Era - to - sthe - nes   = =   Earth to straighten lines или Earth through straighten lines

 

 Heron (or Hero) of Alexandria е силно събирателен образ, става известен след доказателството на Нютон, Но на това име са приписани открития направени от Еулер или Гаус в Германия. Обкръжението им са се опирали да изкарат повече кяр от техния труд приписвайки техните открития на фиктивен древен мъдтрец. Главното диказателство за връзката на Гаус с Херон е заниманията по топология, които са започнати именно от Гаус. Както и заниманията с топлотехника са доказателство за редакция през 19-ти век.

Ислямски, индийски, китайски, марсиански и други древни математици са ментета, на които са приписани или общоизвесни неща или откраднати от Нютон или Еулер.

 

Diophantus of Alexandria

Преди малко намерих смисъла и на други имена на математици, името "Diophantus of Alexandria" на латински е "DIOPHANTI alexandrini", е код за английското (digits of antiquity) -- "di - oph(f) - anti". Изданието от 1621г. е дело на прешественниците на Нютон в Кеймбридж, а елементите на Евклид са съставени с негова помощ имитирайки Аритметиката на Диофант. Така намираме и историята на алгебрата, думата „алгебра” е въведена през 19-ти век, до преди това са ползвали calculus. Думата Arithmetica също има ангиски код (art in the metrica). Все пак Аритметиката на Диофант не е дело на Нютон, а на неговите предшественници в Кеймбридж стила на писане на великия гении е по адвокатски от този на философите и богослови преди него, младия Нютон като начинаещ студент участва в съставянето на елементите на Евклид, следвайки своите предшественници да поставят специален код на заглавието.

 

Theon of Alexandria & Hypatia

Това са анропоморфни иимена на латинските думи Theoria & hypothesis. Всички останали древногръцки, римски, индиански, марсиански математици са имена или на философи или измислени.

 

От къде идва думата алгебра

 

Думата алгебра се промъква в образователната система неусетно и почти тайно в самия край на 19-ти век. До преди това нито Нютон, Ойлер и дори Гаусс не са чували за такова нещо алгебра. Думата е измислена от англичаните като някаква реплика на засиленото германско присъствие в близкия изток и конфликтите при започващите добиви на петрол. Османското правителство е предпочитало германски партньори, а не опасните и силни британци. Ето защо "откривателя" на алгебрата е от Багдад и дори се казва ал — Харизми, името идва от английската дума charisma за дар талант и вдъхновение.

 

Самата дума е написана така, че да прилича на испано-португалската дума за цифра, но тя е код за на английската фраза

 

ALL GERMANS ARE BRAVE

 

history, 



Тагове:   science,   math,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3641816
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив