Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2011 15:07 - Теория на числата и кодиращата машина Енигма (Enigma)
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3137 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 11.07.2011 23:53


Теория на числата и кодиращата машина Енигма (Enigma)

 

Почти всеки лектор започващ да обяснява историята на теория на числата преминава през числовото кодиране на информацията и споменава за прочутата кодираща система на вермахта "Енигма". Това доста просто устройство е представлявало комбинация на телеграфна машина с няколко диска променящи символа на натиснатия клавиш, така засечения от противника сигнал да не се разчете без ползването на специален код. Лекторите и автори на книги по кодиране и числова теория с възхита тогава споменават за прочутия "математик" Алън Тюринг, който създал специален компютър за разчитане на кода. Този мит е един от най-безсмислените и служи за прикриване на нещо друго. Алън Тюринг е просто някакъв чиновник с психични смущения, който се е самоубил, никога не се е занимавал с математика, а по негово време не е имало никаква възможност да се изработи изчислителна машина. Съвременните изчислителни машини, компютри и калкулатори имат една способност, която се пропуска, тя е възможността да се съхранява обработва и лесно да се намира нужната информация, силата на компютъра не е изчисленията, а работата с данни, пренос и съхранението им. Тоест няма начин да е имало през войната компютър разгадаващ вражески кодове, освен това и сегашни машини не биха отгатнали такива кодове без необходимите ключове, които са временни, уникални и се предават от началник на подчинен. Името на Тюринг е част от промоцията на гей културата, човека е бил със здравословни и психични проблеми и за това се е самоубил, по-късно са го обявили за сексуално неадекватен. Все пак той е добра икона на същността на този вид живот.

Реалната причина за успехите в борбата с подводниците на вермахта е не разгадаване на кодове, които всъщност не могат да ни кажат нищо съществено дори и разгадани, а използването на други устройства, като сонари, радари на самолети и дори пеленгатори разкриващи източника на радиопредаване. Тези устройства са все още засекретени, защото въпреки че аналози се правят повсеместно, те пак имат способност да се ползват против Британските и Американски кораби.

Заблудата за разгадаване на кодове е и прикритие за многото шпиони и предатели главно сред съюзниците на Германия, които са снабдявали противниците на ефрейтора с информация, която е била с голяма вреда за армията. Все пак машината Енигма е наистина постижение в развитие на числовата теория, но не и разгадаването на кодовете и.

 Други конспирации от втората световна

Тук ще разгледам няколко въпроса, които се прикриват, но причините породили ги са от изключително значение за хода на войната и на историята на света.

1 Въпрос, защо предшественика Чърчил, Невил Чембърлейн така упорито е твърдял, че с ефрейтора може да се постигне мир, дори и когато германските самолети са бомбардирали Англия? Отговорът е, че Чембърлейн е поддържал връзка с доста влиятелни среди в Германия извън нацистката партия и е знаел, че има възможност за сваляне от власт на ефрейтора и помиряване с Германия. Той не е бил фантазьор или измамник, когато се завръща в Англия носейки хартийка с подписа на ефрейтора от договора в Мюнхен през 1938 и пародийно обявява „Аз нося МИР” той не се шегува, нито съзнателно лъже. Това видео е било обявено за върха на идиотщината, но всъщност при пребиваването му в Мюнхен е бил убеден, че Германия иска само да смаже СССР и за това прокламирал, че на нацизма не трябва да се пречи, а дори да се помогне. Тази позиция все пак не е била съвсем правилната. Ефрейторът започва войната, за да постави Германия като #1 в света, а не за да извърши благородната освобождаваща роля от комунизма.

2 Въпрос, защо все пак Рудолф Хес тръгна към Шотландия? Този знаменит полет не е бил дело на побъркан политик както твърдят мнозина. Хес е поддържал връзки с много от висшестоящите политици в Лондон като например прословутото нападение на управата в Мюнхен, при което не са убити само той и ефрейтора е било с подкрепата на такива кръгове. Връзките с Лондон са продължили дори и при избухването на войната и полета му е бил като мисия да се накарат англичаните да се примирят с война, която ще се насочи само на изток и дори всички останали лидери на нацистката партия ще бъдат ликвидирани. Ето защо Хес решава да кацне в Шотландия, наистина на процеса след войната Хес отървава кожата, но пак е убит в самия край на живота си.

3 Въпрос защо британците изтеглят войските си от Норвегия, след като германците там са обкръжени и са се готвели да се предадат в плен или да бягат в Швеция поради липса на патрони? Отговорът е доста груб, но единственото обяснение за оставянето на Норвегия на нацистите е, че британците получават ултиматум от Швеция да напуснат Норвегия, защото тогава те официално ще се включат във войната на страната на Германия. Швеция е виждала в Германия съюзник срещу СССР и дори е дала съгласие за окупирането на Норвегия. Това изтегляне на войски е обявено от Чърчил като политическо малодушие и използвано като главна политическа теза на изборите. Забележително е, че нападение над Норвегия не се предприема, а ефрейтора често е предполагал, че ще бъдат атакувани войските там, което естествено не става.

4 Въпрос, през 1942 в северна Африка английските войски се изтеглят от Тунис назад чак до Египет въпреки че армията на Ромел не е била чак толкова силна. Тези разходки по пустинята са имали скрита политическа цел, да се покаже на египтяните, че не само италианците могат да бъдат разбити, но дори „великата” армия на „прочутия” маршал Ромел. Както корсиканеца бе разбит преди 130 години, така бяха победени и Мусолини и ефрейтора.

science, time, history, 

science, time, history, 



Тагове:   Time,   science,   history,


Гласувай:
1



1. borjanmljakov - Очевидно блогът на блогерката богоизбрана
14.06.2011 15:15
трябва да се възприема като перископ в света на тайнствените проблеми на Втората световна война.
цитирай
2. borjanmljakov - звестно време правих опити да намеря блогове с "по-птактични" неща, но не успях и се отказах.
15.06.2011 08:34
.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649062
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив