Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2011 22:33 - Изкупление във Вавилон
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 704 Коментари: 0 Гласове:
0



 Михей

В тази средно голяма и не много интересна книга, освен две предсказания за Христос няма нищо друго интересно. Все пак намирам важни неща, като например прекалено повърхностното описване на пленителите, както и другаде няма уточнения и описания за Вавилонците. Защо като са такива смотани езичници ще им се даде ролята да вкарват в правия път божия народ. Нали греха на израелците е по верски причини, вавилонците като са неверници с какво ще помогнат за вярата? Явно вавилонците не са случайни грешници и езичници и очевидно цялата история се отнася за ситуацията в южна Европа и вавилонците са католиците от южна Франция, а "божия народ" са някакви сектанти на Иберийския полуостров.

Точно така трябва да се разбира стиха ;

Мх.4:10 - Страдай и мъчи се, дъщерьо сионова, Като раждаща жена; Защото сега ще излезеш из града, И ще живееш по поле, И ще отидеш до Вавилон: Там ще бъдеш избавена, Там ще те изкупи Господ от ръката на неприятелите ти.

И тук се вижда, че "народа" е някаква привилегирована каста на Иберийския п-в, книгата подобно на други описва прогонването на тези хора от "вавилонците" или по-точно Авиньонците или всъщност католиците. В този стих са пропуснали да споменат, какво точно ще се случи във Вавилон и какво и къде е това Вавилон.

Сигурен съм, че могат да се намерят още белези на католическо — политическа редакция от средновековието, но едва ли ще се занимая с това точно сега.

old testament,



Тагове:   old testament,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648608
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив