Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2011 22:39 - Utopia, страна извън мястото и на погрешното време, произход на имената Митра и псевдонима Хитлер
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 925 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 27.09.2011 22:20


Utopia, страна извън мястото и на погрешното време, произход на имената Митра и псевдонима Хитлер

 

Книгата Utopia приписвана на Sir Thomas More (7 February 1478 – 6 July 1535), е дело не на католик, а на типичен унитарианец от значително по-късна епоха. Авторът очевидно подражава на "Изгубения рай" на Милтън, със сигурност не е католик, даже трудно може да се определи като християнин, но е очевидно е от семейство на вярващи. Според мен е следното лице, Robert Southey (12 August 1774 – 21 March 1843), името му много прилича на главния спътник на автора в книгата Raphael Hythloday. Рафаел е име от апокрифа Товит, а Хитолди значи разносвач на глупости, типичната проява на английски хумор. Томас Мор е бил преподавател в Кеимбридж и Оксфорд приятел на Еразъм, не е бил никакъв канцлер или кмет на Лондон, а да му се приписва католическо мъченичество през 20-ти век е жалък акт на заблуда и невежество.

Вероятно част от книгите приписвани и на известния George Gordon Byron, 6th Baron Byron, later George Gordon Noel, 6th Baron Byron, FRS (22 January 1788 – 19 April 1824), са всъщност дело именно на този човек. Байрон е издал Утопията извън Англия и това е помогнало да се "състари" датата на издаване. Нищо чудно пипалата на Саутни да достигат и до Сервантес. Cervantes Saavedra - Southey, имената също са подобни, а и Саутни е прекарал доста време в Испания, когато е издадена Дон Кихот и други произведения. Саутни дори си слага испански псевдоним, за да описва критично Англия.

Саутни е и много по-интересен от колкото изглежда, първата му съпруга се е казвала Едит, както и съпругата на Толкин, образът на Едит в Хобита е в мъдреца Гандалф, когото елфите наричат Митрандир. Именно Саутни е измислил името на някакъв върховен бог Митра в страната Утопия, чиста пропаганда на унитарианството. Англисйката дума Mitra значи mythology tragedies. Именно той е измислил и много от така наречената исландска митология, както и други средновековни и англосаксонски митове.

Сега намирам и от къде идва и псевдонима хитлер, от името на архангела Hythloday - Hitler, ето защо и единствения австриец е станал лидер на националистката партия в Германия. Това не е куриоз, а добре обмислен план, да се привлекат и страните от бившата Австро-Унгарска империя за съюз срещу СССР. Явно някой английски шегаджия в теософското общество създало партията НСДП е избрал този прякор, който значи "амбулантен търговец на глупости" за лидера на нацистката партия и за ръководител на предвижданата война срещу комунизма. Томас Мор е обявен за католически светец неслучайно през 1930 година чрез лъжите на теософите и унитарианците. Самият Саутни е типичен унтарианин и не знам как никой не е забелязал тази еретична пропаганда както в Утопията, така и в творчеството на поета романтист. Ето защо Мор е обявен за Lord Chancellor, каквато възниква едва през 19-ти век в Англия.

 

history,



Тагове:   history,


Гласувай:
0



1. raders - С тази дребна подробност, че кни...
25.09.2011 23:45
С тази дребна подробност, че книгата на Мор се е появила много по-отдавна преди да е роден този Саутни и съответно, четена от съвременниците. А за Байрон дори е смешно да се говори по такъв дилетантски начин. Има предостатъчно биографи и изкуствоведи, които са проучили своевременно всяка негова строфа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646330
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив