Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2011 06:21 - Кой e тайния убиец на Еварист Галоа и учителят на Нилс Абел
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2569 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 01.10.2011 16:52


Кой e тайния убиец на Еварист Галоа и учителят на Нилс Абел

 

Йvariste Galois (October 25, 1811 – May 31, 1832)

Когато се погледне биографията на този рано починал младеж се забелязва нещо интересно, въпреки невръстната си възраст тийнейджърът е едновременно гениален математик и (!) фанатичен революционер — републиканец. В биографията му намираме повече политика и агитация на тийнейджърска възраст, отколкото някакви занимания с математика. Едва ли е необходимо да се разследва много, за да е известно на всеки, че където има политика и пропаганда нещата смърдят и то гадно. През десетилетието на 1830 във Франция, че даже и в Европа е пълно с бивши военни на корсиканеца, както и републиканци приятели на безбожната диктатура, много хора участвали в революцията и заемали длъжности в републиката са живи и здрави и дори все още имат високи постове. Но роялистите решават да набутат в затвора, а след това да застрелят при инсценировка някакъв тийнейджър заради политическите му възгледи.

Това е върха на глупостта и явно нещата стоят съвсем другояче. Такъв младеж въобще не е съществувал, той е изцяло фиктивен образ пропагандиран от втората половина на века, като комунистически балансьор на прочутия за епохата си Гаус. Съвпаденията на букви в имената не е никак случайно, републиканците не могат да се примирят, че всички свестни френски математици, като Виет, Декарт, Паскал са монархисти и християни и ако през 19-ти век не се намери някой математик — атеист, то няма за кога друг път. Биографията на Галоа е копие на Гаус, още на младини той показва гениални способности, а методите му са отхвърлени поради трудно възприемани доказателства. Да припомним, че именно Гаус ошашавя математическия свят с намиране на по-добри доказателства от Ойлер за основната теорема на математиката. Въпреки многото си не малки открития включително и на изчисления за мини планетата Церера. Наблюденията направени от Пиаци май са измислени пак по политически причини, той и приятелите му в Хановер са направили наблюденията. Откритията правени от Niels Henrik Abel (1802 - 1829) са пак негово дело на Гаус, но за това са необходими повече доказателства, Абел, както и Пиаци е реално съществуваща личност, наистина се е занимавал с математика и за да се докаже връзката му с Гаус са необходими веществени доказателства.

Гаус е бил не само велик математик, но и мечтател "утопист", сериозно е смятал, че ще може  да помогне да се възстанови свещенната римска империя от Норвегия до Сицилия, ето защо е лансирал екзотични хора като Пиаци, живеещ и работеш в Палермо и Абел живеещ в Париж но роден в Норвегия.

 

Допълнение;

Не само на континента се ползва математиката за политически цели, в Англия не само че измислят почти цалата азиатска математика от арабите до Китай, но дори си правят промоция на донютонов учен, какъвто е известния сега Уолис, John Wallis (23 November 1616 – 28 October 1703). Всичко което знаем за него е от доста по-нови източници, а Нютон нито веднъж не го цитира в последствие, защото това значи да цитира себе си или известни вече математически достижения. Белези на измама са измислени пресмятания на корен от 53-цифрено число, ползване на думата „алгебра” измислица от 19-ти век и позоваване от други авторитети.

 

Ето и няколко правила с номерца за определяне на стойностните математически достижения.

1)   Първия истински откривател в математиката е Франсуа Виет, всичко преди него може да се определи като народно творчество и общодостъпни сведения преоткривани многократно с течение на годините. Всички гръцки и римски „авторитети” са изобретение на по късни епохи или са хора неправомерно приписали си достижения. Гръко-римските имена в математиката са дело на френско-италианска пропаганда, англичани и германци се включват значително по късно с азиатски имена и локации. Забележете, че така и не се намери американски или африкански математик, въпрос на политика в различни епохи.

2)   Само шест човек могат да се обявят за наистина велики математици допринесли за развитието на математиката, не само извършили отктития и направили изчисления, първите трима са фрранцузите Виет, Декарт и Пaскал, следват Нютон, Ойлер и Гаус. Седния явно ще е bogoizbrania !

3)   Сред имената на хора има както фиктивни личности, като Евклид, Питагор, Галоа, но и исторически личности на чието име е натоварена математика изплагиатстван от други като Лайбниц. Както и „протежета” на велики умове, като Уолис – Нютон, Абел, Якоби, Пиаци – Гаус. През 19-ти век навлиза плагиатстване, най-вече от Ойлер за надуване на индийски, китайски, персииски и арабски имена.

 

science, history,

 



Тагове:   science,   history,


Гласувай:
0



1. ok3223 - Май нещо
30.09.2011 06:56
не ти е у ред. Личи по ника.Да не си открил нова теорема или отново прогресиите като Карл Фридрих Гаус?
Да не завиждаш на тези юноши, които още деца са направили велики открития?
Поетите, музикантите, математиците и художниците са божи създания, и такива като теб менте богоизбрани не могат се мери с тях.
ТАКИВА МЕНТЕ БОГОИЗБРАНИ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650193
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив