Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2011 21:35 - Саруман белия и първоизточника на думата Алгебра.
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1889 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 21.10.2011 21:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Саруман белия и първоизточника на думата Алгебра.

 

Образът на Саруман белия във "Властелина" на Толкин, Saruman the White е Alfred North Whitehead (1861 - 1947). Той е автора на по-голяма част от математическите заблуди измислени в Англия заедно с ученика си Бертран Ръсел. Англичаните не са първите, във Франция, за да се поставят повече политически коректни социалистически имена на математици на Айфеловата кула се измислят поне четири човека, на които са закачени открития направени предимно от Коши и Ойлер. Примерът им е последван от италианците с измислянето на Галилей и Джузепе Пиаци, присвоили си откритията на Кеплер и Гаус. Отговорът на Англия е по-различен, там решават да синхронизират колониалната си политика с науката и историята и за това виждаме как математици са „открити” във; Вавилон, Персия и Индия. Пренебрегнати са исторически места като Иберия, северна Африка, Турция, Сиам, Япония, Южна Америка и дори Монголия и Китай, това са просто места извън колониалните интереси на Британия по онова време. Китайските „открития” идват едва след втората световна като част от антисъветската пропаганда.

Саруман белия, освен като участник в отравяне на образованието е отговорен и за измислянето на думата алгебра, algebra – all genius are bravo. Речта на затворения в кулата Ортанк, от "Двете кули", където Саруман белия, който изведнъж се представя за Саруман многоцветния е начин да се покаже пропагандата чрез цветното кино и телевизия, пуснати през 50-те години по-масово и изместили старите форми на въздействие върху масите. Интересен факт е спечелването на наградата на "колегията", на английски Fellowship, така се казва и първата част на Властелина, Fellowship of the ring. В неговата първа публикация Treatise on Universal Algebra 1898 се споменава за думата "алгебра", ползвана от Силвестър и дори Бул, но тези твърдения са без конкретен източник и не могат да се потвърдят от техните публикации.

Така се намира първоизточника на думата "алгебра", Саруман белия, не е просто заместник на думите аритметика или калкулус, а е натоварена с философско — агностическа пропаганда, и несоциалистически колониализъм. Връзката на Саруман и Грима е пресъздадена от известните взаимоотношения в реалността с Bertrand Russell, а магията над крал Теоден е праобраз на страстното привличане от Bertrand Russell - Grima към австрийския философ Ludwig Wittgenstein, Който към края на живота си сериозно променя възгледите си живота и философията.

Двата линка са за други открития относно Саруман многоцветния.

http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/10/08/proizhod-na-imenata-morgot-melkor-sauron-saruman-grima-i-avt.832077

http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/10/21/.274867

poetry, history, 



Тагове:   history,   poetry,


Гласувай:
0



1. colyo - Лично аз съм чувал, че алгебра идва ...
21.01.2013 13:59
Лично аз съм чувал , че алгебра идва от арабския математик АлГабар. Дали наистина е така.....това не знам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649046
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив