Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2011 15:53 - Други символи на гербове
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1341 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 29.10.2011 17:50


 Предишни открития;

Обяснение за смисъла на свастиката

http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/09/22/seriozno-obiasnenie-za-zagadachnata-peshtera-v-kabardino-bal.823909

За френското и английското знаме

http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/10/23/simvoli-na-vyzhod-i-upadyk-izgrev-i-zalez-za-viarata.840667

http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/10/26/za-cyrkovnite-mishki-lyvyt-ednoroga-i-strarite-latinski-nadp.842341

 

Първия обществен или държавен герб е този на Франция, изображение с няколко фигури символизиращо власт, създадено при обединяването на йезуитите и бургундите. До преди това е имало само родови символи в послествие някои са пренесени на страни и региони. Други стари гербове като тези на Испания, Холандия, Прусия, Швеция са подобия на Френския с местни символи. Интересен е Португалския флаг с петте щита или нагръдника, с по 11 средбърни медальона, символ на петте рани на Христос , 11-те медальона са образ на Закона и краля, такива монети-медальони ги има и на гербовете на медичите. Крепостите в страничния ръб са подобие на символа на Кастилия, крепостите са взети от идеята за „Прибежищни градове” от петокнижието. Места където се изпълнява справедлив закон и преследвваните могат да намерят закрила. Само на Арагонския образ, червените раета на жълт фон не мога да определя смисъла, явно са остатък от някакъв друг образ, премахнат в последствие, когато се вкарват в испанския герб. Четири линии са прекалено общ символ, нямат конкретен смисъл.

 

Апенинските флагове са също интресни. Днешното Швейцарско знаме е взаимствано от това на Савоя и Пиемонт и е стилизирания образ на кръстът на свети Йоан кръстител. Крилатия лъв на Венеция също идва от Откровението, където крилете са остатък на ангела стоящ на земята и водата, а лъвът е връзката със Ломбардия.

По-важните и особенни изображения.

Бургундски диагонален кръст

Обиновенният кръст е известен символ, диагоналния ползван най-често във флотата показва кръстът или вярата която се носи в далечни земи или на кораби, бъргундския кръст е използван от местните благородници при пътуване, символ на пренос на вярата от „оригиналното” и място в родината им.

Орел или пернато с разперени криле

Обрръзът в по-нови времена е взет от древния символ на римската империя, но всъщност идва от книгата Откровение на Йоан известна в Италия от най-много време. Римската армия в миналото е католическата армия. Римската империя от преди Христос е измислица от по късни времена. Представянето на римляните като чужденци в Евангелието е от Иберия или южна Италия, където ромеите са римляни-католици, не се споменава те да са политеисти и неверници, а само чужденци.

Лъв

Лъвът идва от северна Италия, на английският герб има три леопарда символ на троицата и за това лъвът е изобразен изправен на задните си крака за да държи с предните си лапи щитът или нагръдника. От тук изправеният лъв е взет за символ на разни холандски градове в миналото, като холандските лъвове държат само надпис и/или меч. От тук изправеният лъв е пренесен в Кастилия. Апенинския лъв е образ на лихварите и банкерите, докато кастилският е на църквата.

Петолъчка и шестолъчка

Фигури с с пет ъгъла са били ползвани за образ на 5-те рани на Христос на някои места в Германия, още в древността са забелязали и че в петолъчката се намират много елементи от златното сечение. Сатанински символ все пак се ползва едва през 19-ти век. На знамената са нововъведение от американското знаме, разпростират се днес дори в комунистическите, китайското и ислямските.

Полумесец

Този образ идва пак от Апенините и от книгата Откровение Мария е била изобразявана стъпила на полумесеца. Явно отразената светлина от луната е била образ на непорочното зачатие.

Дракон, змия или някакво люспесто влечуго

Източникът е от Англия където гущерите са били образ на писменността, защото оставят непрекъсната следа по по-мека повърхност. На апенините може да се видят змии налапващи човек, като половината от емблемата на Алфа-ромео, това е образ на адът.

Агне с кръст на Зелен фон

Зеления фон е пустинята, а агнето е Йоан кръстител, в Англия са запазили главно агнето и знамето, явно за да изобразят самият „Божи агнец”.

Ключ

Често са два, единият е на Свети Петър, другия на самият Христос или отключването и заключването на небето и земята.

  history,



Тагове:   history,


Гласувай:
1



1. lyubomircholakov - Крилатият лъв от Венеция
28.10.2011 16:30
Бих искал да направя едно уточнение. Крилатият лъв от Венеция е плячка, която кръстоносците зот IV-ия Кръстоносен поход аграбват от Константинопол след превземането му през 1204 г. (техен водач е венецианският дож Енрико Дандоло). А византийците на свой ред го вземат като военна плячка от Персия, след като император Ираклий окончателно я разгромява през 641 г. С времето се превръща в един от символите на Венеция, но оригиналният му произход е персийски. На реконструкцията на вратата на Ищар във Вавилон може да се видят много изображения на крилати лъвове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648630
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив