Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2011 22:04 - Политически аспекти в името на българина и светеца Йоан Кукузелис
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 620 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.11.2011 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Политически аспекти в името на българина и светеца Йоан Кукузелис

Това е постинг коментар на скорошна публикация тук;

http://apollon.blog.bg/izkustvo/2011/11/12/za-imeto-na-bylgarina-i-sveteca-ioan-kukuzel.850199

От заглавието виждаме натъртване на националния произход дори и пред църковната титла на светия, което би трябвало да постави религиозното дело на личността над националните политики. Това е сигнал за конспирацията с тази личност, явно е измислена в началото на 20-ти век, когато и има публикация на български от новоназначения председател на съюза на писателите Добри Немиров. Никъде не намираме издания на негови ръкописи, а като се има предвид споменаването му най-напред у нас нещата са ясни, поредната измислица след балканските войни, период на националистически интриги със съседите.

Како се разгледа сайта на уикетпедията ще намерим доста интересно представяне на произхода на светеца. Сръбската версия дава само няколко реда и линкове към руски православни сайтове, указвайки така пътя на всеки българин към Европа, през Москва. Произведението "Полилея на българката" би трябвало да постави еднозначно националността на автора, както е отбелязано в българската, английската, френската, шведската, холандската и унгарската версия сайта. Не на такова мнения са версиите на съседите, гръцката и албанската не поставят никакъв национален произход, дори не коментират "Полилея". Гръцката споменава само на едно място думата българин, във връзка с панихида на негово име приживе, албанската версия споменава за написани негови кодекси на български. Македонската версия посочва, че той се отбелязва като македонец и се почита като светия на различна дата от българската.

Понеже политиката дойде в повече, ето и смисъла на името, то не е измислено от монах и е само допълнително свързано с фразата „боб със зеле”. Музикалното развитие в православните химни и пения са дошли от католици и униати, в последствие при упадъкът на униатството са придадени по-националистични черти на църковната музика. Версията за смисълът на името на горния линк е смешна и поръчкова от някоя измислена партия, дело на някой доцент - феодален старец с несигурно положение притискан да отчита "научна " активност.

Името Кукукзел е начин да се обезсмърти униатството тръгнало от унищожения български град Кукуш и околностите, "кукуш" значи кукувичка на френски, а "елес" е паралел с елисейските полета, където пребивават душите на героите според гръцката митология.

history,

 



Тагове:   history,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650845
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив