Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2011 19:57 - Евангелският произход на коледата и истината за Августин блажени
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1647 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Евангелският произход на коледата и истината за Августин блажени

 

По-долният линк видях на фейсбука си преди малко.

http://christian-civilization.org/articles/rethinking-the-pagan-origins-of-christmas/

Поредната сбирщина глупости и измами, в които много хора твърдящи, че са вярващи разпространяват. Ето основните лъжи и пропуснати факти.

1) Европа в миналото не е била езическа, това е измислица на теософо-унитарияните от 19-ти век, няма как рождеството на 25.12 да е с езически произход, след като тази помия се излива преди около 200 години.

2) Празнуването на рождество точно на 24-ти срещу 25-ти е изобретено от Мартин Лутър. Той пътува често през нощта и семейството му се е безпокояло за това, защото в миналото не навсякъде е имало пътища както днес и често хората са минавали напряко през полета и гори. Нощното пътуване в гората е наистина опасно, ето защо Мартин е успокоявал съпругата си, че дори и през най-гъстата елхова гора е можел да вижда звездите, по които да се ориентира. Все пак е обещал, че през най-дългата нощ в северното полукълбо, 25.12 ще е у дома и ще празнуват "раждането на слънцето" условната дата, след която дните започват да се увеличават. И понеже слънцето е било образ на Бога, а на земята Бог се представя чрез Христос, Лутер решава да отбележи на тази нощ денят на раждането на Христос като човек.

3) Подаръците, които е носил е твърдял, че са от Санта Клаус, което на долносаксонски диалект означава Свети Дух.

4) Елхата със звездички е донесена от децата му, за да му напомнят да се ориентира за 25.12 да е у дома, да не се обърка.

5) Българската дума коледа за сега не знам какъв и е произхода, явно някакво побългаряване на евангелски празник.

Заключение, коледата е 100% евангелски празник с цел събиране на семейството и съвместно отбелязване на непорочното зачатие. Точната дата на рождението на Христос не съществува в нашия календар. Тя е в деня на оживяването, според математическия календар това е ден номер 78 от началото на годината 4121АМ - (Анно Мунди - Анно Математик).

 

Бонус откритие, легендата за свети Николай е свързана в последствие в коледа или рождество, както и други легенди. Но най-интересното от линка е, че сега разкрих какъв е истинският произход на августинския орден. Този монашески орден възниква не от някакъв си африкански теолог, измислен от унитарианците и теософите през 19-ти век. Познава се по-родното му място едва тогава Франция завзема източните региони на Алжир и е открит и наименъван градът Хиппо според дрвевни руини. Също така писанията му са определено либерални и теософски и няма как да са от преди 19-ти век, за сега няма да си губя времето да коментирам.

Името монах августинец идва от гръцкото (αγουσιν) завеждам, събирам, тези монаси е трябвало да правят редовно поклонение в Рим, нещо, което Лутър е извършил веднъж. Бил е заведен до Рим от друг монах и това е дало главния тласък да започне да търси други пътища за спасение.

 

history, gospel, 



Тагове:   history,   gospel,


Гласувай:
2



1. magicktarot - Привет! Коледа - казват, че произлиза от римските "Календи" ... оттам - коленда - коледа
16.11.2011 22:55
Календи - в Древен рим - първият ден на месеца... Коледа също прилича на Николай, Никлау-Клаус... На Николаевците им казват у нас Кольо... :)
Поздрави!
цитирай
2. magicktarot - Изказвам само предположения,
17.11.2011 00:37
bogoizbrania написа:
нали е българска дума?

и не знам дари наистина "коледа" е българска дума... Ако произлиза от Кольо, Коле - т.е. от Николай - то е гръцка - от "нике" - победа...

Ето какво казват поляците - на полски коледа се чете "коленда", но се пише koleda - т.е. и на полски е като на български, ето цитат от уикито:

Termin kolęda wywodzi się najprawdopodobniej od łacińskiego calendae [wym. kalende] i oznaczał w dosłownym tłumaczeniu 'pierwszy dzień miesiąca'. - Терминът коледа произлиза най-вероятно от латинските calendae и означава в дословен превод "първят ден на месеца"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3648672
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив