Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2011 20:39 - За произхода на съвременния шахмат
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 696 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 За произхода на съвременния шахмат

 

Една от загадките на съвременните правила в шаха е, защо има двуцветни полета, след като те не са част от правилата.

Тези полета са остатък от първоначалните правила. Самите полета на дъската представляващи кръстосване на два цвята могат да бъдат видени на някой от знамената и гербовете от миналото, като това на Бавария и сега на Хърватско. Старото знаме на Бавария е бяло-синьо символизиращо според химна небето и небесния свят, на който служат местните жители. Горната бяла част е символ на рая, а синята долна част изобразява небето, раят е над небето. Ромбовидното преплитане на синьо и бяло на по-новите гербове е символ на слизането на рая към земята и преминаването му през небето. Такъв е и символизма на шахматната дъска, на която в черен цвят е нощното небе, черно-белите полета са образ на "виждане" на рая или "Небесното царство" дори и в тъмнината на нощта, през деня обикновените хора са били на работа, игри са се играели вечерно време.

Съвременните правила в шахмата са измислени едва през 19-ти век като дори първоначално са били много по-различни. Самата дъска за игра с пулове подобно на шашки или китайски шах идва наистина от Азия, в Индия, Китай и дори Русия има такива игри с двуцветни полета и пулове. Фигурите все пак са измислени в Европа, самите им имена, крал, кралица, епископ, рицар, камък — черква и пейзан-пешка показват стара социално-общественна организация. Правилата на придвиждане на фигурите в играта са били доста различни, фигурите не са били отстранявани или "взимани", придвижвали са се само по определен цвят, черните полета са били на единия сътезател, белита на другия, като фигурите само са могли да преминава през полетата на противника. Целта е да се притиснат или изолират фигурите на противника чрез определено подреждане на собствените фигури, пешките са били много по-подвижни и са се връщали назад. За победата от значение е било самото подреждане и правилно придвижване на фигурите и завземане на повече полета. Правилата за сега са неизвестни, като победата е била чрез отделяне на противниковия крал, чиито фигури не са били взимани, а само изтласквани и блокирани.

Явно символизма е да се представи някакво духовно действие на небето, което управлява земните фигури, за сега нищо не знам за създателите и играчите на тази игра, но не съм съвсем сигурен, че тя има каноничен и християнски произход, нищо чудно да е била ползвана играта на двуцветни кръстосани полета за някоя еретична доктрина, в последствие силно изменяна и забравяна. Въпреки математическия вид на разиграването относително — субективния фактор е от по-голямо значение за смисъла.
history,



Тагове:   history,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3649565
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив