Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.12.2011 17:40 - Дол Гулдур най-тайната част от Хобита и двата основни източника на новелата
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 878 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.12.2011 14:48


Дол Гулдур най-тайната част от Хобита и два основни източника

 

Приказната новела Хобита, е книга за пътешествие в света на английската литература от Толкин, като само изглежда да има множество препратки към митологията. В действителност пътуването е една чудна енциклопедия с корекции в историята и произхода на много от литературните произведения. Въпреки огромното количество разкрити препратки към разни минали творби и дори цели епохи в писменното творчество, както бе открито в предни постинги. В основата на книгата са поставени две класически произведения. Първото и основното е The Pilgrim"s Progress, написано някъде в средата на 18-ти век от няколко автора от Уелс. Следващото, което може да се приеме като творба със съществен принос в стила на новелата е доста изненадващо и съвременно на Толкин. Ulysses, е пак имитация на пътешественика, но вместо свързването на Библейски образи с живота на обикновения английски вярващ са използвани такива познати на автора от Дъблин Ирландия и свързването им с някакви фантастични препратки към Одисеята на Омир.

Тази прекалено ирландска новела разкрива и една интересна връзка, Одисеята и Илиада са продукти не на античното минало. Митът за троянската война е съществувал от древността, но автора Омир не никак древен и е и започнал първо с Одисея, в която разказва за завръщането на Одисей в къщи като имитация на пътуването на Пътешественика. Едва след това се е появила значително по-уникалната Илиада и то именно в Англия от британски писатели. Самото име Homer е код на фразата „home rest”, което е и целта на Odiseus - δύσσεια на гръцки фразата има значение на оплакване ( δύ ) в изобилие ( σσεια ). Гръдцките строфи са дело на преводач, губещ си времето пред някоя театрална трупа развличаща публиката в Лондон с идиотско — драматични бози, по подабие на измислицата Софокъл.

В Хобита естествено се споменават и безброй други литературни класики, но сега дойде време да разкрия и образът на Ann (nйe Ward) Radcliffe (9 July 1764 - 7 February 1823). Във Властелина Ан Радклиф както съм споменавал по-рано е представена чрез впечатляващия образ на Галадриел. Galadriel = Ann (nйe Ward) Radcliffe. Тук само се намеква за нейното дело чрез останките на Dol Guldur, където се е заселил некромансера, който е James Augustine Aloysius Joyce (2 February 1882 - 13 January 1941). Именно той получава в Хобита това прозвище, в Улисис неговите герой като че ли възкресяват старите мъртъвци от Одисеята.

 

image

 

В трейлъра на Хобита бе показана шокираща сцена, в която Галадриел нежно гали Гандалф по косата. Това не е символ на нежност и дори не е по време на първото посещение на Гандалф в Ривърдейл. На връщане Гандалф заедно с Билбо се появява отново в долината на Елронд този път криейки пръстена, Галадриел е усетила силите му да действат отново, но не чрез реалния му създател. За това тя е при Гандалф мислейки, че той е носителят. Забележете, че кадърът я дава в гръб, а физиономията на Гандалф е учудена и шокирана, явно тя е направила някоя от физиономийте, каквата билбо при вида на пръстена в ръката на Фродо, пак в Рижъндейл. Първоначално помислих, че тази лична среща се касае за Дол Гулдур, но Гандалф отива там сам, в Хобита може да я има Галадриел, но не и мястото и Лот Лориен, което във Властелина е точно срещу Дол Гулдур, на запад от Андуин.

Връзката на Улисис с Дол Гулдур е в това, че първите му публикации са в американско списание на части, подобно на гората Миркууд, образ на списанието Блекууд магазин, многогодишно издание от средата на 19-ти век за мистика и готическо творчество.



Тагове:   history,   tolkien,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3634103
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив