Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 14:32 - Английска история и хумор от викторианската ера
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2095 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.02.2012 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Английска история и хумор от викторианската ера

Викторианската ера е златният век на измамите в историята на Англия, обема на измислиците в следващите времена е много по-голям, именно средата на 19-ти век е времето, когато се поставят основите на литературизацията на историята. Измислителите на средновековна история са предимно сред обкръжението на клана Фрейзър работещи успоредно и с много „колеги” в древната гръко-римска легенда. Новата английска история е изключително европейски ориентирана, до това време на острова е на почит римския култ, поради директната връзка с Библията. През 19-ти век пред пишман - историците стои нова полит-задача, да се европеизира и дебиблеизира миналото на Англия поради очевидното изолиране от континента в политически и икономически аспект след Наполеоновите войни и задоволяване интересите на силните връзки в голямата кралска династия на континента. На схемата от обикновено училище измислената история е разделена на периоди, ще дам кратки указания за произхода.

https://plus.google.com/u/0/photos/105981337627087043623/albums/5667781084519422353/5699711037225186114?tab=wq

Периода на келтите е измислен последен, в самия кай на века, за свръзка между историята и еволюцията. Думата Celts е производна на биологичния термин Cells, в типично английски маниер е поставена черта на "l" и така бе създадена цяла епоха с население, култура и прочее чудесии щедро заплащани от държавата.

Един от най-ранните и нелепи митове на викторианците е англосаксонското завоюване. Думата Англия е производна от ангел, Саксония е просто германска провинция, няма такова племе, измислено е именно през 19-ти век. Така се митологизира и иронизира кралското семейство, което е от континентален произход.

Завоеванието на викингите след германците е измислено в чест на бащата на кралица Виктория William IV (William Henry; 21 August 1765 - 20 June 1837) известен като "Sailor King". Достигащото до извратеност английско чувство за хумор дори създава измислената дума Viking, сбор от обърнатото римско число "IV" и думата "king", IV-king възклицание за новия кинг вайкинг :-). Който може и да не е имал връзка с предшествениците си както подозирам.

Норманското завоевание през 1066 и битката при Хейстингс (Hastings). Самата битка е измислена от някаква интрига сред придворните дами на кралицата с участието на жена с интересно име Lady Flora Elizabeth Rawdon-Hastings (11 February 1806 - 5 July 1839). Забележете интересното съвпадение на годината на битката и годината на раждане на лейди Флора 1066-1806. Още едно съвпадение е, че в битката участват Уилям завоевателя, а победеният е Harold II Godwinson, двете имена са извадени от името на Уилям Годуин и неговият най-известен роман "Халев Уилямс", Harold - Haleb. Самата Нормандия е избрана за завоевател поради посещението на кралицата и срещата с френския крал в лятната му резиденция в The Chвteau d"Eu

Епохата на тюдорите е смешно измислена, кралица Елизабет е някакъв образ комплимент за Виктория, но името Tudor е остаряла форма на думата за театър с две врати Two Door Theater = Tudor. Всъщност първият крал е James II & VII (14 October 1633O.S. - 16 September 1701). Истината за Англия е, че подобно на Ирландия дълги години е управлявана от лордове, който не са имали крал, а нещо като парламент. Някъде към края на 16-ти век се появява Едуард изповедника слагащ основите на единната вяра обединяваща всички на островите в една църква. Това дело е изцяло насочено срещу ересите и има положителна страна и до средата на 17-ти век всичко е спокойно и цветущо. Тогава обаче единната организация става обект на интриги и за помиряването, и в опит да се спрат злоупотребите се избира крал. Крал Джеймс, чието житие-битие е разделено на няколко души, за да се покрие по-дълъг период. Именно на този Джеймс е посветен превода на Библията и по негово време се компилира латинската версия. След не големи сътресения той е заменен от William III & II (Dutch: Willem III; 4 November 1650 - 8 March 1702) и така Англия става окончателно кралство до днес.

Друг мит създаден по това време и свързан с Франция е името Great Britain. Още от времето на френската революция или по-скоро падението на династията на Бурбоните във Франция се създават федерални административни региони, Като региона на Бретан за времето си става напълно самостоятелен, но не се отделя от кралството. Такива сепаратистки идеи са били лансирани и в Англия, Първо за региона Уелс, в последствие и за други покрайнини. Историците измислят някакво заселване на Англия от бретонци. В действителност по крайбрежието на полуостров Бретан в най-западната част на Франция е имало заселване на малки групи ирландци, и англичани, които дават на региона не латински вид. Политиката в средата на 19-ти век е да се дава повече националистически вид на държавите и за това реалността е обърната в обратна посока. Според историците именно англичаните са дошли от Бретан, за да създадат Великия Бретан, а не обратното както е в действителност, но е вече политически неудобно за времето.

history, 



Тагове:   history,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3645792
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив