Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2012 17:03 - На какво са образ Картата и Ключът на Thrain и денят на Дурин
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 453 Коментари: 0 Гласове:
0



На какво са образ Картата и Ключът на Thrain и денят на Дурин

 

Chapter 11 – On the Doorstep

 

Подобно на други места и тук има комбиниране на символизма в средната земя, събрани са както части от личните преживявания в Лийдс, така и идете му за литературата.

Самотната планина и тайният страничен вход със съкровищата на джуджетата е местна библиотека, която е била затворена за времето. Толкин е успял по случайност да влезе в библиотеката.

Денят на Дурин, когато луната и слънцето са едновременно на небето е образ на откриването на университета в Дърам, станало със съгласието и финансирането на краля и църквата. Тук това е сравнено с откриването и на университета в Лийдс. По-интересни са картата и ключът на Траин. Споменават се още в самото начало при обсъждането на започването на пътуването, но се ползават едва в тази глава, при намирането на входа към драковото леговище.

Зад името Thrain son of Thror се крие рано починалият автор от началото на викторианската епоха William Makepeace Thackeray (18 July 1811 – 24 December 1863).

Текери не може да се нарече литературен "баща" на Тенисон образ на Торин и двамата творят от самото начало на викторианския период, но ето съвпадения между Траин и Текери.

Първото в имената, последната буква "н" вероятно е указание за неуспешните инвестиции в два вестника. Следва залавянето му от Некромансера в Дол Гулдур, южната част на Миркууд, образ на принудителното за него започване да пише в известното списание Fraser"s Magazine, което Толкин включва като част от Миркууд. Самият Некромансер е не известният Джеймс Джойс, но образ на списанието издавано от фалшификаторите на история от клана и обкръжението на Фрейзър е самата част, където се е заселил Некромансера. Траин е описан като почти полудял, а неговата съпруга има психично заболяване и живее разделно от съпруга и дъщерите си.

Интересната част за ключа и картата е образ на трудно намерената от Едит известна негова приказка The Rose and The Ring, at Christmas 1854. Хубаво описание има на уикедпедията къде се споменава, че думите Босфор и Оксфорд са с единен смисъл. Като приказката прилича на Хобита, алегория на литературния свят на Англия във викторианското време. Ключът взет от приказката са шифрите на имена и събития в измислен свят отнасящи се до литературата, а картата е идеята да се създаде един напълно нов свят. "Средната земя" е мястото, където живеят авторите от викторианската епоха. В Хобита ключът и картата служат за намиране на съкровищата завзети от дракона, с това Толкин дава указание за изучаване на литературата, не само като продукт на някакъв творец, а като съкровище, което трябва да се намери и да се убие дракона, който го е завзел. Това съкровище трябва да се ползва от вярващите и църквата според идеята на Хобита.

 

The Rose and The Ring at Christmas 1854

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Rose_and_the_Ring

 

 


Тагове:   tolkien,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3650764
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив