Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2012 16:51 - Кратко и най-точно обяснение за завършека на Марк 16
Автор: bogoizbrania Категория: Лични дневници   
Прочетен: 813 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 29.02.2012 16:54


     Кратко и най-точно обяснение за завършека на Марк 16

В това откритие ще разгледам ролята на John William Burgon (21 August 1813 – 4 August 1888) в обяснението на съкращаването на последните няколко стиха в Евангелието от Марк. Въпросът за тези стихове се е превърнал във велика теологична схизма, в източник на купища дисертации и докторати, и дори изграждане на доктрини и се запълват огромни страници на всякакви видове Евангелски коментари. Въпросът всъщност е много прост за разрешаване, трябва да се погледне източникът на първата поява на това съкращаване на текста, то е през 1871 година с публикуваната от Уескот и Хорт  English Revised Version на AV. Те се позовават на някакъв наскоро намерен в Рим текст, кодекс ватиканус, в който последните стихове ги няма. Това е единственият им аргумент, но скоро се намират и други ръкописи, намират се коментари и стари тълкувания, които ужким потвърждават това откритие и прочее измислици.

Според моето богословие оригинала е Вулгата и така нареченият кодекс ватиканус е поредната измислица на пасмината около тези двамата дръвници, Уескот и Хорт.

Това е линка с биографията на Бургон, където намерих краткото и точно обяснение

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Burgon

 

 

В момента намирам името Бургон много да прилича на името на елфическия цар Turgon в митологията на средната земя. Буквата „Т” е или от държавата, където се е родил, Турция или от средната буква на най-известната му поема Петра. А изпуснатата буква „Б” е оставена за Библията. Явно Силмарилиона не трябва да се пренебрегва, както мислех по-рано, но въпросът ще се разгледа по-подробно в последствие.

 

 

 

 

Bible, Gospel, Tolkien, history, 



Тагове:   history,   tolkien,   gospel,   bible,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bogoizbrania
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3646613
Постинги: 2411
Коментари: 813
Гласове: 3779
Архив